Skånsk äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon

Skånsk äggakaka med stekt fläsk och rårörda lingon

Publicerat:

Tillagningstid:

Skånsk äggakaka hör till skånsk matkultur och är ljuvligt gott med stekt fläsk och rårörda lingon.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    rimmat skivat sidfläsk utan svål
  • 8
    ägg
  • 4 ½dl
    vetemjöl
  • 2msk
    strösocker
  • 1tsk
    salt
  • 8dl
    mjölk
  • smör till stekning

Rårörda lingon

  • 225g
    frysta lingon
  • 1 ½dl
    strösocker

Så lagar du

1. Stek sidfläsket i en torr stekpanna och ställ åt sidan. Spara stekflottet till smeten – det ger nämligen en fin smak till äggakakan.

2. Vispa samman ägg, mjöl, socker, salt och mjölk till en slät smet. Tillsätt ca 2 msk av stekflottet.

3. Lägg en klick smör i stekpannan och häll i smeten. Stek på medelhög värme i 10–12 minuter. Arbeta hela tiden den stelnande smeten in mot mitten på pannan tills hela äggakakan har stelnat.

4. Ta en tallrik eller ett grytlock och vänd kakan och stek ytterligare 2–3 minuter.

5. Servera äggakakan toppad med det stekta fläsket och rårörda lingon.

Rårörda lingon

1. Blanda lingon och socker och låt stå i rumstemperatur till sockret har löst sig. Rör då och då. Det tar ca en timme.

2. Förvara i en burk i kylen.

Dela det här receptet med dina vänner!