Skärgårdssoppa från Gällnö

Tillagningstid:

Fisksoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

Saffransdoftande fisksoppa av bouillabaissetyp på blandad skärgårdsfisk med blåmusslor. Stickan väljer med omsorg huvudingredienser direkt från fiskhandlarens flakmoppe.

Ingredienser

4 portioner

  • 500 g
    fisk, exempelvis torsk- och laxfilé
  • 20 st
    blåmusslor, sköljda och rensade
  • 2 st
    gula lökar, grovhackade
  • 3 st
    morötter, två i slantar +en finstrimlad
  • 1/2 st
    fänkål, grovhackad
  • 4 st
    vitlöksklyftor, tre hackade + en pressad
  • 2 st
    purjolök, vita delen, en skivad + en finstrimlad
  • 1/2 st
    chili, hackad
  • 5 st
    potatisar, skalade, i bitar
  • 2 msk
    tomatpuré
  • 1 burk(ar)
    hela tomater, delade
  • 1 liter
    vatten
  • 3 msk
    fiskfond
  • 2 dl
    vitt vin
  • 2 dl
    äppeljuice
  • 6 cl
    Pastis/Pernod
  • 1 msk
    fänkålsfrön, mortlade
  • 2 msk
    oregano och bladpersilja, färsk, grovhackad
  • smör och olja
  • salt och peppar

Rouille

  • 2 st
    äggulor
  • 1 tsk
    dijonsenap
  • 1 msk
    vitvinsvinäger
  • 2 dl
    olja, neutral
  • 1 msk
    röd paprika, finhackad
  • 1 tsk
    röd chili, finhackad
  • 2 st
    vitlöksklyftor, pressade
  • 1 st
    potatis, kall, mosad
  • 1/2 tsk
    paprikapulver
  • 1 stänk
    cayennepeppar
  • 1 st
    citronklyfta, pressad
  • 0,5 g
    saffran, mortlad ihop med salt
  • salt och peppar

Så lagar du