Skogsbärsrisotto med kexig topping
Publicerat:
2020-09-16Tillagningstid:
Ingredienser
4 - 6portioner
- 1litersaft
- 2mskolivolja
- 1-2vaniljstänger
- 1cmkanelstång
- 4dlrisottoris
- ½citron, saften
- 250mlkokosgrädde
- 1dlgrädde (kan ersättas med kokosgrädde)
- 1msksmör (använd mjölkfritt för vegan)
- 1tsksalt
Bärsalsa
- 2dlskogsbär, eller annat bär du gillar
- 1dlfarinsocker
- 1mskbalsamicovinäger
Topping
- 5-6kex
- ½dlpistagenötter
- 1dllingon eller andra färska bär till garnering
Så lagar du
1. Svetta riset lätt i lite olivolja, rör hela tiden.
2. Slå sedan på den utblandade saften och lägg i vaniljstången och kanelen. Rör runt så att riset inte fastnar i botten av kastrullen.
3. Sänk till medelvärme på spisen. Låt saften absorberas, slå på mera vatten om det absorberas för fort in i riset. Rör om då och då.
4. Efter att riset har kokat i 13 minuter ta ett smakprov och känn så att riset är al dente, alltså har lite tuggmotstånd.
5. Ställ kastrullen på sidan och slå i kokosgrädden och den vanliga grädden samt smöret och rör om. Låt svalna ner och kyl ner.
Bärsalsa
Lägg allt i en kastrull och ställ på svag värme. Rör då och då tills sockret har smält.
Topping
Mortla samman pistagenötter och kex grovt.
Servering
Lägg upp risotton varm eller kall och garnera med bären, slå på bärsalsan och strö över toppingen.