Skogsbärsrisotto med kexig topping

Skogsbärsrisotto med kexig topping.

Publicerat:

Tillagningstid:

Efterrättsrisotto med dina egna favoritbär eller frukter – jag använder skogsbär. Du kan servera den både varm och kall, men jag gillar att servera risotton kall och bären varma. Det går bra att göra risotton dagen innan, men då kommer du säkert få slå på lite mer vätska innan servering, eftersom att riset absorberar vätska även i kylen över natten.

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 1liter
    saft
  • 2msk
    olivolja
  • 1-2
    vaniljstänger
  • 1cm
    kanelstång
  • 4dl
    risottoris
  • ½
    citron, saften
  • 250ml
    kokosgrädde
  • 1dl
    grädde (kan ersättas med kokosgrädde)
  • 1msk
    smör (använd mjölkfritt för vegan)
  • 1tsk
    salt

Bärsalsa

  • 2dl
    skogsbär, eller annat bär du gillar
  • 1dl
    farinsocker
  • 1msk
    balsamicovinäger

Topping

  • 5-6
    kex
  • ½dl
    pistagenötter
  • 1dl
    lingon eller andra färska bär till garnering

Så lagar du

1. Svetta riset lätt i lite olivolja, rör hela tiden.

2. Slå sedan på den utblandade saften och lägg i vaniljstången och kanelen. Rör runt så att riset inte fastnar i botten av kastrullen.

3. Sänk till medelvärme på spisen. Låt saften absorberas, slå på mera vatten om det absorberas för fort in i riset. Rör om då och då.

4. Efter att riset har kokat i 13 minuter ta ett smakprov och känn så att riset är al dente, alltså har lite tuggmotstånd.

5. Ställ  kastrullen på sidan och slå i kokosgrädden och den vanliga grädden samt smöret och rör om. Låt svalna ner och kyl ner.

Bärsalsa

Lägg allt i en kastrull och ställ på svag värme. Rör då och då tills sockret har smält.

Topping

Mortla samman pistagenötter och kex grovt.

Servering

Lägg upp risotton varm eller kall och garnera med bären, slå på bärsalsan och strö över toppingen.

Dela det här receptet med dina vänner!