Slider med portabello och vårsallad

Slider med portabello och vårsallad.

Publicerat:

En slider är egentligen namnet på en mindre burgare. Direkt liten är vår slider inte men den är 100% vegetarisk. Dels för att ni önskar vegetariskt men också för att vi vill bjuda på variation till den traditionella burgaren med kött. Prova en gång och förbered dig på att bli förtjust. Svamp i burgare är hållbart och härligt gott.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    hamburgerbröd, osötade
  • 4
    portobellosvamp, ca 10 cm i diameter
  • 2msk
    torkad eller rökt svamp
  • 3kvist(ar)
    timjan
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • 1liter
    grönsaksbuljong
  • 2
    schalottenlök

Vårsallad

  • 4
    skivor lagrad cheddar
  • 2knippa(or)
    vårlök
  • 3knippa(or)
    rädisor
  • 1kruk(or)
    ruccola
  • 2
    tomater
  • 1
    rödlök

Chilimajonnäs

  • 1
    äggula
  • 1dl
    varmpressad rypsolja
  • 1msk
    dijonsenap
  • 3
    milda inlagda chilifrukter
  • 1msk
    ättika
  • salt

Så lagar du

1. Koka upp grönsaksbuljong med timjan, lök, vitlök och rökt champinjon eller torkad svamp.

2. Lägg ner portabello i en ugnsfast form eller kastrull och krydda med salt och svartpeppar.

3. Baka under lock tills svampen är genombakad, ca. 20 min.

4. Tag av locket och reducera buljongen till glace.

5. Grilla portabello på båda sidor och pensla med glace.

Vårsallad

1. Blanda till en majonnäs med ägg,rapsolja, dijonsenap och chili. Salta och peppra.

2. Pensla vårlök med lite olivolja och krydda med salt. Grilla över direkt värme tills mjuka och fått färg.

3. Skär i grova bitar och blanda ner i chilimajonnäsen tillsammans med ruccola och skivade rädisor.

4. Skiva portabellon i 3 mm skivor och täck med ost. Värm på grillen tills osten smält.

5. Rosta bröden på insidan och fördela tomatskivor, lökringar och sallad över ost och svamp.

6. Avsluta med lock och ät direkt.

Tips

Hela rätten går att göra på grillen. Om du vill göra majonnäsen på förhand, spara ruccolan vid sidan så den inte blir mjuk och blöt.

Gör din egen inlagda chili så här: Skiva och hetta upp 3 st chili i lite vatten. Blanda ½ dl socker med 1 tsk salt, 1 dl vitvinsvinäger och 1 dl vatten och lyft i chilin. Låt dra.

Om du har skruttig svamp kan du ta tillvara den genom att rökbaka den så här: Skiva tunt, lägg på plåt i 50 grader i ugn. Ställ in stekpanna med uppvärmt, rykande alspån, stäng luckan. Rökbaka tills svampen är helt torr, du får räkna med ett par timmar.

Rökt champinjon eller torkad svamp ger mer smak och mustighet till buljongen.

Dela det här receptet med dina vänner!