Små västerbottenpajer

Små västerbottenpajer.

Publicerat:

Tillagningstid:

Klassisk paj i miniformat. Servera med en fräsch topping!

Ingredienser

6portioner

Pajskal

  • 125g
    smör
  • 3dl
    mjöl
  • 2msk
    vatten
  • ägg för pensling

Fyllning

  • 4dl
    grovriven lagrad ost, t ex Svecia eller Västerbottenost
  • 3
    ägg
  • 3dl
    vispgrädde
  • Salt och nymald svartpeppar

Garnering

  • ½dl
    dill
  • 1dl
    persilja
  • 2
    salladslökar
  • zesten av en citron
  • olivolja
  • några droppar citronjuice
  • salt och nymalen svartpeppar

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Blanda samman smör och mjöl till en gryning massa. Arbeta snabbt eftersom värmen från dina händer gör att smöret smälter snabbare och du tvingas tillsätta mera mjöl, vilket leder till ett torrt pajskal. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.

3. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt stå i kyl ca 30 minuter.

4. Nagga pajskalet, pensla med ägget och förgrädda i mitten av ugnen ca 10 min. Du kan också trycka ut pajskalet i portionsformar. Tänk på att trycka ut degen lite högre än pajformen då pajskalet sjunker ihop när den gräddas. Låt pajskalet kallna.

5. Vispa ihop ägg, grädde, salt och nymalen svartpeppar. Tillsätt osten och häll blandningen i pajskalet. Grädda i mitten av ugnen 25–30 minuter. Låt pajen svalna något.

5. Blanda färska örter, lök med citronjuice, olivolja, citronzest och kryddor och toppa pajen. Det kommer lyfta västerbottenpajen och ge en härlig fräschör.

Tips

Du kan även byta ut hälften av grädden till mjölk för en lite ”nyttigare” paj.

Dela det här receptet med dina vänner!