Smashburgers

Smash burger

Publicerat:

Tillagningstid:

Mycket enklare än såhär blir det inte! Bra kött, bra stekpanna och lite tålamod, inget kladd! Men smaken, den finns där i varje del av denna grymma burgare. Servera med tillbehör som karamelliserad lök, min superenkla rökiga ketchup, picklad gurka och ett riktigt gott rostat hamburgerbröd. Smashandet kommer in i bilden vid stekningen, du smashar helt enkelt dem från bollar till burgare!

Ingredienser

8portioner

  • 1kg
    grovmalen högrevsfärs av riktigt bra kvalitet
  • smör
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Så lagar du

1. Dela färsen i 8 lika stora delar och forma dem försiktigt till bollar. Du vill pressa ihop färsen så lite som möjligt så i detta recept kryddar vi inte i färsen, utan bara på vid stekning.

2. Hetta upp smör och olivolja rejält i en rymlig panna.

3. Salta och peppra ordentligt på en sida av bollarna och lägg den kryddade sidan ner i pannan. Pressa genast ut köttet bestämt med din hand eller undersidan av en liten kastrull tills den är ca 1,5–2 cm tjock. Kanterna kommer spricka upp och det är precis det vi är ute efter här.

4. Rör inte burgaren förrän du kan se köttsaft komma upp på ytan, salt och peppra lika ordentligt på sida två.

5. Använd en skarp stekspade för att skrapa loss burgaren som nu ska vara rejält stekt och karamelliserad. Stek lika intensivt på hög värme på sida två och servera sedan genast med tillbehör du tycker om!

Tips

Eftersom de enda smaksättare man använder i detta recept är salt, peppar, fett och hetta ställer det höga krav på köttet. Gå gärna och prata med din kötthandlare så får du det bästa köttet! Servera gärna med hembakad foccacia.

Dela det här receptet med dina vänner!