Smördegsbakelser med rabarberkompott och vit choklad

Smördegsbakelser med rabarberkompott och vit choklad.

Publicerat:

Tillagningstid:

En frisk kompott på vårprimören blir strålande god på frasig botten toppad med rostad vit choklad. Kompotten kan göras i förväg och chokladen rivas i god tid.

Ingredienser

6portioner

  • 400g
    späd rabarber
  • 2msk
    vatten
  • 1 ¾dl
    strösocker
  • 1
    kanelstång
  • 1
    rulle färsk smördeg
  • ägg till pensling
  • 50g
    vit choklad
  • ev vispad grädde (till servering)

Så lagar du

1. Kompott: Skölj och dela rabarbern i 2–3-cm bitar. Lägg i en kastrull med vatten, socker och kanelstång. Värm försiktigt, rör om och låt småkoka tills rabarbern är mjuk, ca 10 min. Ta av och låt kallna.

2. Sätt ugnen på 225 grader. Rulla ut degen med sitt papper på en plåt. Dela den i sex rektanglar. Ritsa en 2 cm bred kant med vass kniv på varje, ritsa degen tätt innanför och pensla kanten med uppvispat ägg.

3. Baka dem mitt i ugnen ca 7–8 min tills kanterna fått gyllene färg. Ta ut och låt svalna lite. Tryck ner degen innanför kanterna lätt med en sked.

4. Ta upp kanelstången och fördela rabarbern utan spadet innanför kanterna på rektanglarna. Strö över grovriven vit choklad och grädda ytterligare 4–5 min, tills chokladen smält och fått färg. Servera ev med vispad grädde.

Dela det här receptet med dina vänner!