Smördegsflarn med getost och tomat

Smördegsflarn med getost och tomat

Publicerat:

Tillagningstid:

En mycket lättgjort smördegsflarn med getost och tomat. Passar som en lätt lunchrätt med sallad. Eller som tilltugg till ett glas vin eller tillbehör på kräftskivan. I stället för tomater är det också supergott att toppa med kokta rödbetor eller andra betor.

Ingredienser

8portioner

  • 1st
    smördegsplatta, 250 g fryst eller kyld
  • 300g
    chèvre utan kanter
  • 2st
    stora ägg
  • nymald svartpeppar
  • 1krm
    salt

Topping

  • 400g
    små tomater
  • basilikablad
  • 1-2msk
    flytande honung (valfritt)

Så lagar du

  1. Tina smördegen om den är fryst. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Skär en markering 2 cm in från kanten i smördegen. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter tills den börjar få färg. Ta ut och pensla smördegen med ägg. Grädda ytterligare ca 3 minuter.
  3. Finfördela osten och vispa ihop med äggen. Peppra och salta.
    Ta ut degen och platta försiktigt till degen innanför kanten för att ge plats till fyllningen.
  4. Häll i fyllningen försiktigt innanför kanten. Fortsätt grädda 10­–15 minuter mitt i ugnen tills fyllningen stannat. Ta ut och låt svalna något.
  5. Halvera eller skär tomaterna i mindre bitar. Fördela dem och basilkablad på fyllningen. Strö på lite flingsalt på tomaterna och ringla eventuellt över lite honung i tunn stråle. Värm honungen lite så blir den mer rinnig. Om du inte ska servera direkt, vänta med att lägga på all topping. Flarnet är gott även när det svalnat.

Dela det här receptet med dina vänner!