Smördegsinbakad lax med svartkål och gorgonzola

På en välfylld tallrik ser vi en gyllenbrun, glansig smördeg, inuti ser vi svartkål ovan en ljust rosa laxbit. Till vänster en vit sås, och framför laxen ser vi en rödbetssallad.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

En rätt som du kan förbereda och sedan bara sätta in i ugnen när gästerna kommer. Ugnsstekt potatis är också gott att servera till.

Ingredienser

4portioner

  • 1bit(ar)
    laxfilé, skinn- och benfri och gärna mittbit, ca 600 g
  • 1msk
    salt
  • 2msk
    strösocker
  • ½tsk
    nymald vitpeppar
  • 150g
    svartkål
  • 1
    bananschalottenlök
  • 2msk
    olivolja till stekning
  • 100g
    mild gorgonzola
  • 1
    rulle färsk smördeg, 250 g
  • 1
    ägg till pensling

Dill- och citronsås

  • ¾dl
    hackad dill
  • 1
    ekologisk citron, finrivet skal
  • 1tsk
    dijonsenap
  • ½dl
    majonnäs
  • 3dl
    gräddfil
  • ½tsk
    salt
  • lite svartpeppar

Tillbehör

  • 500g
    kokta rödbetor
  • lite olivolja eller smör
  • persiljeblad
  • 25-50g
    valnötter
  • ev ugnsstekt klyftpotatis

Så lagar du

  1. Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in laxen med blandningen runt om och lägg denpå ett fat eller i en form. Låt grava 1½ timme, vänd på biten några gånger under tiden.
  2. Dill- och citronsås: Blanda dill, citronskal, dijonsenap och majonnäs. Vänd ner gräddfilen men rör inte för mycket. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skölj svartkålen väl och skär den tvärs över i smala strimlor. Skiva löken. Fräs svartkål och lök i olivolja ca 10 minuter. Peppra lätt, men salta inte. Låt svalna.
  4. Om du inte lagar i förväg är det nu dags att sätta på ugnen, 200°. Torka av laxen väl med hushållspapper. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Lägg laxen mitt på degen.
  5. Blanda bitar av gorgonzola med den avsvalnade svartkålen och fördela ovanpå laxen. Skär sneda 2 cm snitt på vardera sida ända in till laxbiten. Vik sedan över smördegen växelvis från vänster och höger. Täck till ändarna med smördeg. Hit kan förberedas.
  6. Grädda i nedre delen av ugnen i 200°, ca 25 minuter.
  7. Klyfta rödbetorna och värm dem i lite olivolja. Strö över persiljeblad och bitar av valnötter. Servera till fisken och såsen och ev ugnsstekt potatis.

Dela det här receptet med dina vänner!