Smördegsinbakad lax med svartkål och gorgonzola
Publicerat:
2023-11-22Förberedelsetid:
Tillagningstid:
En rätt som du kan förbereda och sedan bara sätta in i ugnen när gästerna kommer. Ugnsstekt potatis är också gott att servera till.
Ingredienser
4portioner
- 1bit(ar)laxfilé, skinn- och benfri och gärna mittbit, ca 600 g
- 1msksalt
- 2mskströsocker
- ½tsknymald vitpeppar
- 150gsvartkål
- 1bananschalottenlök
- 2mskolivolja till stekning
- 100gmild gorgonzola
- 1rulle färsk smördeg, 250 g
- 1ägg till pensling
Dill- och citronsås
- ¾dlhackad dill
- 1ekologisk citron, finrivet skal
- 1tskdijonsenap
- ½dlmajonnäs
- 3dlgräddfil
- ½tsksalt
- lite svartpeppar
Tillbehör
- 500gkokta rödbetor
- lite olivolja eller smör
- persiljeblad
- 25-50gvalnötter
- ev ugnsstekt klyftpotatis
Så lagar du
- Blanda salt, socker och vitpeppar. Gnid in laxen med blandningen runt om och lägg denpå ett fat eller i en form. Låt grava 1½ timme, vänd på biten några gånger under tiden.
- Dill- och citronsås: Blanda dill, citronskal, dijonsenap och majonnäs. Vänd ner gräddfilen men rör inte för mycket. Smaka av med salt och peppar.
- Skölj svartkålen väl och skär den tvärs över i smala strimlor. Skiva löken. Fräs svartkål och lök i olivolja ca 10 minuter. Peppra lätt, men salta inte. Låt svalna.
- Om du inte lagar i förväg är det nu dags att sätta på ugnen, 200°. Torka av laxen väl med hushållspapper. Rulla ut smördegen på bakplåtspapper. Lägg laxen mitt på degen.
- Blanda bitar av gorgonzola med den avsvalnade svartkålen och fördela ovanpå laxen. Skär sneda 2 cm snitt på vardera sida ända in till laxbiten. Vik sedan över smördegen växelvis från vänster och höger. Täck till ändarna med smördeg. Hit kan förberedas.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 200°, ca 25 minuter.
- Klyfta rödbetorna och värm dem i lite olivolja. Strö över persiljeblad och bitar av valnötter. Servera till fisken och såsen och ev ugnsstekt potatis.