Smördegspaj med sparris och rökt lax

Smördegspaj med sparris och rökt lax

Publicerat:

Tillagningstid:

Ibland behöver man dra fram ett riktigt ess på nolltid. Något snyggt, drömgott och oemotståndligt frasigt. Då passar det här.

Ingredienser

4portioner

  • 1paket
    kyld smördeg, rektangulär (250 g)
  • 1paket
    färsk, späd broccoli eller sparris ca 200 gram
  • 3msk
    crème av soltorkade tomater eller pesto
  • 1ask(ar)
    cocktailtomater, halverade
  • 100g
    ost, riven (välj din favoritsort)
  • 2msk
    pinjenötter
  • 1st
    ägg, till pensling

Valfritt efter gräddning:

  • ruccola eller babyspenat, serranoskinka och färska fikon, rökt lax i skivor, kronärtskocka, nötter eller ost

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 225°. Koka broccoli (eller sparris) någon minut i saltat vatten, häll av och lägg den på en handdduk för att torka lite.

2. Rulla ut degen på bakpapper och skär halvt igenom degen runt om, så att det blir en 3-4 cm bred kant. Snitta ett mönster i kanten med lätt hand på kniven och pensla med ägg.

3. Bred tomatcrème eller pesto över plattan, innanför det äggpenslade mönstret. Lägg på grönsaker, ost och pinjenötter.

4. Grädda ca 20 minuter mitt i ugnen, tills degen är genomgräddad och färgen gyllene. Om du vill garnerar du nu med ruccola, skinka, lax eller färska örter.

Dela det här receptet med dina vänner!