Smördegsstjärnor med tomat och tapenade

Smördegsstjärnor.

Publicerat:

Tillagningstid:

En elegant och lättgjord förrätt med medelhavssmaker. Allt kan förberedas fram till gräddningen, men de ska serveras nylagade. Receptet ger sex stycken stjärnor.

Ingredienser

  • 1st
    rulle färsk smördeg
  • 4-5msk
    tapenade, helst på svarta oliver
  • 3msk
    finhackad färsk basilika
  • 2st
    vitlöksklyftor, helst färsk
  • 2st
    tomater
  • 1msk
    olivolja
  • 100g
    finriven gruyère eller annan smakrik ost
  • några små basilikablad

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt. Dela den i sex rektanglar och sära lite på dem.

2. Blanda tapenaden med 2 msk hackad basilika och en pressad vitlöksklyfta. Lägg en klick i mitten av varje rektangel.

3. Snitta rektanglarna med vass kniv från hörnen in mot tapenaden. Vik in varannan flik mot mitten och tryck till, så du får ett ”stjärnhjul”. Skär sex skivor på höjden av tomaterna, lägg mitt i stjärnorna.

4. Blanda resten av den hackade basilikan med 1 pressad vitlöksklyfta och 1 msk olivolja och fördela över stjärnorna. Strö över den rivna osten och grädda mitt i ugnen 15-20 min till fin färg. Dekorera med små basilikablad och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!