Smördegsstjärnor med tomat och tapenade
Publicerat:
2016-10-06Tillagningstid:
En elegant och lättgjord förrätt med medelhavssmaker. Allt kan förberedas fram till gräddningen, men de ska serveras nylagade. Receptet ger sex stycken stjärnor.
Ingredienser
- 1strulle färsk smördeg
- 4-5msktapenade, helst på svarta oliver
- 3mskfinhackad färsk basilika
- 2stvitlöksklyftor, helst färsk
- 2sttomater
- 1mskolivolja
- 100gfinriven gruyère eller annan smakrik ost
- några små basilikablad
Så lagar du
1. Sätt ugnen på 200°. Rulla ut smördegen på en plåt. Dela den i sex rektanglar och sära lite på dem.
2. Blanda tapenaden med 2 msk hackad basilika och en pressad vitlöksklyfta. Lägg en klick i mitten av varje rektangel.
3. Snitta rektanglarna med vass kniv från hörnen in mot tapenaden. Vik in varannan flik mot mitten och tryck till, så du får ett ”stjärnhjul”. Skär sex skivor på höjden av tomaterna, lägg mitt i stjärnorna.
4. Blanda resten av den hackade basilikan med 1 pressad vitlöksklyfta och 1 msk olivolja och fördela över stjärnorna. Strö över den rivna osten och grädda mitt i ugnen 15-20 min till fin färg. Dekorera med små basilikablad och servera.