Smörgåstårta med räkor och lax

Smörgåstårta med räkor och lax.

Publicerat:

Tillagningstid:

Vem kan stå emot en riktigt god smörgåstårta? Här serverad i snygga portionsbitar.

Ingredienser

6portioner

Små smörgåstårtor

  • 18st
    stora vita brödskivor (rostbröd)
  • 3st
    hårdkokta ägg
  • 2burk(ar)
    räkor i lake
  • 1dl
    majonnäs
  • 3dl
    creme fraiche
  • 4msk
    naturell färskost
  • ½dl
    hackad dill
  • 1msk
    saft av pressad citron

Förslag till garnering

  • 100g
    rökt lax i skivor
  • 2dl
    handplockade räkor
  • 1st
    kokt ägg
  • 50g
    röd stenbitsrom eller löjrom
  • 1st
    citron
  • dillkvistar
  • cocktailtomater
  • granatäppelkärnor

Så lagar du

1. Gör först röran till fyllningen: Häll av lagen från räkor (pressa gärna ur vattnet). Hacka räkor grovt och lägg i en bunke. Koka, skala och hacka äggen (koka fyra ägg varav ett ägg kan hackas och sparas till garnerinen).

2. Blanda i majonnäs, creme fraiche, färskost och citron samt rör ihop till en röra. Spara lite till kanterna, och blanda resten med räkorna och äggen.

3. Hacka lite dill och blanda i räkröran.

Tips: Det är också gott att hacka gravad lax och blanda i en röra. Gör då på samma sätt som räkröran men ersätt räkorna. Rörorna passar också bra ihop och båda kan användas i samma smörgåstårta!

4. Förbered garneringen: handplocka räkor med skal, skölj och dela citron i 12 klyftor (pilla bort kärnor), halvera coctailtomaterna, finhacka rödlök och finhacka ägg. Dela ev. laxskivorna i sex bitar.

Montering

1. Fördela sex vitt bröd (eller 3 landgångsbröd) i en rund på en bricka eller ugnsplåt ev. med bakplåtspapper undertill.

2. Bred ut hälften av räkfyllningen på första lagret bröd.

3. Lägg på nästa lager bröd. Halvera gärna några av bröden så att skarvarna kommer på olika ställen. Då håller smörgåstårtan ihop bättre och blir lättare att skära upp. Bred därefter ut resten av räkfyllningen.

4. Täck med ett tredje lager bröd.

5. Bred krämen med färskost och majonnäs på och runt tårtan.

6. Hacka persilja och rulla fast längs kanterna. Strö över hackat ägg över tårtan.

7. Fördela 12 bitar lax i tre rader med fyra laxbitar i varje rad. Gör en liten strut av laxskivorna.

8. Placera ut 12 halverade cocktailtomater bredvid laxskivorna, lägg en citronklyfta bredvid varje samt garnera med sex små dillkvistar och sex klickar rom. Garneringen går att variera, tex med granatäppelkärnor.

Dela det här receptet med dina vänner!