Smörgåstårtsbakelser med varmrökt lax

Smörgåstårtsbakelser med varmrökt lax.

Publicerat:

Tillagningstid:

Det finns en ”air” av hatkärlek runt smörgåstårtan som serverades på alla kalas när jag växte upp. Jag har valt att gå på linjen ”less is more” och gör en ganska elegant och enkel bakelse med varmrökt lax.

Ingredienser

4 - 5portioner

  • 12-15skiva(or)
    levainbröd eller formfranska

Laxröra

  • 350g
    varmrökt lax
  • 100g
    färskost naturell
  • 1dl
    créme fraiche
  • 0,5dl
    majonnäs (gärna hemmagjord)
  • 2msk
    hackad gräslök
  • rivet citronskal från1 citron
  • efter smak
    salt och svartpeppar

Garnering

  • 1dl
    créme fraiche
  • 1st
    gurka
  • 50g
    machesallad
  • 6-8st
    vaktelägg
  • 2msk
    forellrom
  • 2-3st
    rädisor
  • snabbpicklad rödlök

Så lagar du

  1. Skär rundlar ur formbrödsskivorna med ett järn eller ett glas, cirka 7 centimeter i diameter.
  2. Mosa laxen med en gaffel. Blanda ingredienserna till fyllningen och smaka av med salt, svartpeppar och citron.
  3. Koka vaktelägg i 3- 4 minuter, lägg i kallt vatten.
  4. Stapla 3 skivor bröd på höjden med fyllning mellan skivorna. Täck bakelsen med creme fraiche med hjälp av en spatel eller bordskniv.
  5. Hyvla gurkan på längden med en mandolin eller potatisskalare. Lägg gärna att torka på hushållspapper. Hyvla även rädisor tunt.
  6. Vira gurkremsorna runt bakelsen. Dekorera bakelserna med halverade ägg, forellrom, rädisor, picklad rödlök och sallad.

Tips

Receptet går även att göra som en vanlig, stor smörgåstårta.

Dela det här receptet med dina vänner!