Smörkokt gösrygg med broccoli och bearnaisesås

Smörstekt gös

Publicerat:

Tillagningstid:

I Filip Langhoffs lätta fiskrätt får gösen ett stadigt flankstöd av broccolin och smörkrämen. Med litet omsorg och koncentration vid spisen gör du en rätt som imponerar på de flesta. Förberedelsetiden är cirka 20 minuter.

Ingredienser

4portioner

  • 2st
    gös á 500 gram
  • ½liter
    saltlag 10 %
  • 400g
    brynt och skirat smör
  • 400g
    blommande broccoli
  • 400g
    broccoli

Smörkräm

  • 5st
    äggulor
  • 1dl
    vitt vin
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • ½
    lök
  • örter
  • brynt och skirat smör
  • salt
  • citron

Så lagar du

Gös

1. Filéa gösen och skär ut ryggfiléerna. Salta dem i saltlagen under 10 minuter.

2. Värm det skirade smöret i ugnen på 70 grader till 65 grader. Ta ut formen och lägg filéerna i smöret.

3. Lägg formen med gösfiléerna tillbaka i ugnen (70 grader) i cirka 8–12 minuter.

Broccolipuré och blommande broccoli

1. Koka de tärnade broccolibitarna. Blanda i mixern med (ryps)olja till en puré.

2. Blanchera den blommande broccolin i lätt saltat vatten i en minut. Kyl ned i isbad.

3. Smaka av den blommande broccolin med salt och peppar. Värm upp med smör och smaka av med salt.

Smörkräm/Bearnaisesås

1. Hacka löken fint.

2. Koka ihop lök, vin och vinäger till 1/3 av ursprunglig mängd och sila.

3. Vispa ihop den silade reduktionen och äggulorna på svag värme. När äggulorna bildar en tjock kräm, börja spä på med det brynta, skirade smöret som du kokade fisken i.

4. Smaka av med salt och citron.

5. Lägg fiskfilén på tallriken med broccoliblommorna bredvid, häll smörkrämen över fisken och lägg en sked broccolipuré vid sidan.

Dela det här receptet med dina vänner!