Smörstekt lax med smörsås och friterad potatis

Smörstekt lax.

Publicerat:

Tillagningstid:

Laxen serveras med en magisk sås av smör och vitt vin.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    laxfiléer à 150 g
  • 500g
    mjölig potatis
  • olja till fritering

Smörsås

  • 1dl
    vitt vin
  • 1msk
    vitvinsvinäger
  • 2msk
    finhackad schalottenlök
  • 250g
    smör, rumsvarmt och delat i tärningar
  • salt

Så lagar du

1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt svalna helt. Skala och bryt isär dem för hand. Hetta upp olja till 170° och fritera potatisen gyllenbrun.

2. Koka ihop vin, vinäger och lök. Låt småputtra tills 3 matskedar av vätskan är kvar. Se till att du har låg värme på spisen och vispa i smörtärningarna. Smaka av med salt. Håll såsen varm tills det är dags för servering. Viktigt att den inte börjar koka för då kommer såsen att skära sig.

3. Salta och peppra laxen och stek 2-3 min på varje sida.

Dela det här receptet med dina vänner!