Smörstekt pilgrimsmussla med sötpotatiskräm

Smörstekt pilgrimsmussla med sötpotatiskräm, recept av Johanna Westman.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pilgrimsmusslor är lena, smakrika och lite smöriga och smaken och en alldeles ljuvlig, lyxig förrätt. Kombinera gärna med smörig sötpotatiskräm och garnera med något lite syrligt, som picklade grönsaker och citrus, något knaprigt som hasselnötter och kålchips och lyxa till det ännu mer genom att strössla över forellrom över hela härligheten. Vackert och spännande med många olika smaker, konsistenser och temperaturer. Självklart kan du variera, ta bort och lägga till dina egna favoritsmaker!

Ingredienser

4 - 6portioner

  • 400g
    pilgrimsmusslor
  • smör och rapsolja till stekning
  • salt och svartpeppar
  • 1
    blodapelsin
  • ca 3msk
    picklad kålrabbi
  • ½dl
    smetana
  • 50g
    forellrom

Svartkålschips

  • 200g
    svartkål eller grönkål
  • 1msk
    olivolja
  • ½tsk
    flingsalt
  • ½tsk
    chiliflakes

Sötpotatiskräm

  • ca 400g
    sötpotatis, ungefär 1 st
  • 1msk
    smör
  • 1dl
    vispgrädde
  • 1nypa(or)
    salt
  • 1nypa(or)
    chiliflakes

Brynt hasselnötssmör

  • 150g
    smör
  • 1tsk
    soja
  • 1dl
    hasselnötter, rostade och hackade

Så lagar du

Svartkålschips

1. Sätt ugnen på 160 grader.

2. Skär bort stammen på grönkålen och skär bladen i stora bitar.

3. Skölj bladen, lägg dem på en handduk och torka bort vattnet ordentligt. Du kan också använda en salladsslunga.

4. Lägg grönkålsbladen i en bunke och tillsätt olja, salt och chiliflakes. Massera grönkålen ordenligt. Lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Se till att kålen ligger i ett lager och inte överlappar.

5. Sätt in i ugnen i cirka 10 minuter eller tills kålen är torr och krispig.

Sötpotatiskräm

1. Höj ugnsvärmen till 225 grader. Skala och skär potatisarna i 2 centimeter tjocka skivor. Lägg dem i en ugnsform med lite olivolja. Baka i ugnen cirka 25 minuter tills de är mjuka.

2. Mixa sötpotatisen med en stavmixer tillsammans med smöret. Hetta upp grädden och mixa i tills du har en krämig konsistens. Smaka av med salt och lite chili och håll varmt.

Apelsin

Skär bort skalet från apelsinen och se till att allt det vita skärs bort. Filea apelsinen genom att lossa fruktköttet med en liten vass skalkniv.

Smöret

Lägg smöret i en liten kastrull. Hetta upp smöret tills det skummar och får fin gyllenbrun färg. Ställ åt sidan. Häll i nötter och soja och rör om.

Pilgrimsmusslor

1. Salta och peppra musslorna.

2. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och halstra pilgrimsmusslorna hastigt på ena sidan. Lägg i en klick smör och fortsätt steka lite till, vänd och stek på andra sidan i cirka 1 minut. Ös gärna med smör. Lägg upp på ett fat.

Montering

Klicka eller spritsa sötpotatiskräm på tallrikarna, toppa med de nystekta pilgrimsmusslorna. Ös med hasselnötssmör och garnera med apelsin, kålrabbi, smetana, forellrom och svartkålschips.

Tips

Du kan ersätta blodapelsinen med 2 clementiner.

Dela det här receptet med dina vänner!