Smörstekt siklöja med syrlig äpple- och lökkompott

Smörstekt siklöja med syrlig äpple- och lökkompott

Publicerat:

serverad med mandelpotatispuré

Ingredienser

4portioner

  • 600g
    siklöja urtagen
  • 1liter
    vatten
  • ½dl
    salt
  • 2msk
    dillfrö
  • 2dl
    rågmjöl
  • 2st
    svenska äpplen
  • 2msk
    äppelcidervinäger
  • 2st
    gula lökar
  • 1msk
    cremé fraiche
  • 1kg
    mandelpotatis
  • 3dl
    mjölk
  • 1dl
    grädde
  • 4msk
    smör
  • 1st
    citron
  • 1knippa(or)
    färsk dill

Så lagar du

1. Koka upp 1 liter vatten med ½ dl salt samt 2 msk dillfrö. Ställ kallt.

2. Sila saltlagen, häll den sedan över siklöjan och låt ligga i ca 6 timmar.

3. Skala och riv löken med hjälp av ett rivjärn, riv även äpplet. Fräs löken samt äpplet i 1 msk smör på svag temperatur, häll även i vinägern och låt koka i ca 2 minuter. Rör i 1 msk cremé fraiche, smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

4.  Skala potatisen och koka den i saltat vatten, ca 20 minuter. Blanda mjölk, grädde och 2 msk smör. Koka upp i en kastrull, häll av vattnet från potatisen och pressa i en bunke. Späd sedan under omrörning med den heta gräddmjölken. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.

5.  Ta upp siklöjan ur saltlagen, torka av med hushållspapper, vänd i rågmjöl och stek i smör.

Upplägg:

Lägg upp på en tallrik – gärna avlång. Serveras med citron och färsk dill.

Dela det här receptet med dina vänner!