Smörstekt sockerkaka

Smörstekt sockerkaka på ett fat.

Publicerat:

Tillagningstid:

Sockerkaka i all sin ära, men en sönderbruten och smörstekt sockerkaka är inget annat än ren magi!

Ingredienser

1 - 10portioner

  • 75g
    smör
  • 2
    ägg
  • 2dl
    råsocker
  • 1tsk
    salt
  • 3msk
    kokosflingor
  • 3dl
    vetemjöl
  • tsk
    bakpulver
  • 1dl
    mjölk
  • 50g
    smör
  • 3msk
    ströbröd
  • 50g
    smör
  • 1tsk
    salt

Tillbehör

  • lättvispad grädde
  • bärsylt

Så lagar du

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Bryn 75 g smör och låt det svalna. Rör ner mjölken.

3. Vispa ägg och socker luftigt, tills sockret löst upp sig.

4. Rör samman alla torra ingredienser och vänd försiktigt ner dem i sockersmeten.

5. Rör sist ner smöret/mjölken till en jämn smet som du häller ner i en smörad och bröad form.

6. Grädda sockerkakan på galler längst ner i ugnen i ca 40 minuter. Känn efter med en sticka, den ska bli fuktig men inte kladdig.

7. Stjälp upp kakan så snart du kan och låt den svalna så pass att du kan bryta itu den i golfbollsstora bitar.

8. Smält 50 g smör i en panna tills det bubblat klart, häll ner den brutna kakan och strö över salt.

9. Bryn kakan tills den är gyllene i kanterna, servera gärna med lättvispad grädde och en syrlig bärsylt.

Tips

Kokos i kakan? Ja, det är något jag växte upp med. Min pappa gjorde så, inte för att det smakar väldans mycket kokos men den blir så saftig, och håller sig saftig lääänge!

Dela det här receptet med dina vänner!