Smörstekt sötpotatis med mandelkräm

Smörstekt sötpotatis med mandelkräm.

Ingredienser

4portioner

Mandelkräm

  • 1dl
    sötmandel, skalad
  • 1
    äggula
  • 2dl
    solrosolja
  • 2-3msk
    vatten
  • salt

Smörstekt sötpotatis

  • 400g
    sötpotatis
  • 100g
    smör
  • salt
  • 12
    luftlökar eller pärllök, små
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • 4skiva(or)
    lardo
  • 2tsk
    blå vallmofrön
  • massor av ätliga blommor med sting i t ex senapsblomma (sarepta), strandkrassing, ramslök och blomsterkrasse

Så lagar du

Mandelkräm

1. Rosta mandeln i en stekpanna eller i ugn (160 grader i ca 12 minuter) tills de har fått fin färg. Lägg mandeln i ett högt glas och mixa till en slät kräm med hjälp av en stavmixer tillsammans med oljan.

2. I ett nytt glas vispa samman äggula och vatten med hjälp av stavmixer. Tillsätt mandelkrämen sakta i en jämn stråle tills du har en tjock och fin kräm. Tillsätt eventuellt mer vatten om krämen blir för tjock. Salta efter smak.

Smörstekt sötpotatis

1. Tvätta och dela sötpotatisen i fyra lika stora delar. Stek sötpotatisen i smöret på medelhög värme tillsammans med lite salt. Ös potatisen konstant med smöret så att den blir brynt runt omkring, ca 10-15 minuter. Den skall bli mjuk med en liten kärna i mitten.

2. Ta upp sötpotatisen ur pannan och lägg på ett fat eller tallrik. Lägg på lardon och strö över vallmofrö.

3. Värm upp löken försiktigt i smöret, ca 3 minuter. Tillsätt vinäger och låt koka in ca 30 sekunder. Salta efter smak.

4. Lägg upp sötpotatisen på tallrikar tillsammans med mandelkräm, lök och garnera därefter rikligt med blommor.

Dela det här receptet med dina vänner!