Solbullar - Jespers vaniljbullar

Solbullar - Jespers vaniljbullar.

Publicerat:

Förberedelsetid:

Tillagningstid:

Jespers vaniljbullar är lätta att baka och smakar underbart. Bullar med vaniljfyllning i mitten kallas för solbullar.

Ingredienser

30 - 35portioner

Vetebullar

  • 500g
    mjölk (5 dl)
  • 50g
    jäst
  • 1050g
    vetemjöl
  • 200g
    smör, osaltat
  • 200g
    strösocker eller vit sirap
  • 2tsk
    kardemumma, grovmalen
  • 10g
    salt

Vaniljkräm

  • 500g
    standardmjölk
  • 1/4
    vaniljstång
  • 6
    äggulor
  • 40g
    majsstärkelse
  • 125g
    strösocker
  • 25g
    smör

Så lagar du

Vetebullar

1. Använd kall mjölk. Blanda i jästen och rör om tills jästen löst sig i mjölken.

2. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 min. Låt jäst, mjölk och hälften av mjölet jäsa i ca 20 min, nu har du gjort en fördeg.

3. Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker/vit sirap och kardemumma.

4. Knåda i maskin ca 12-15 minuter. Gör ett glutentest och se om en bra gluten bildats, om inte knåda lite till.

5. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3-4 minuter. Låt degen stå i en bunke eller gärna i en plastlåda med lock ca 45-60 minuter. Dela degen i 60 gramsbitar.

6. Forma degbitarna så att de blir runda och lägg dem på plåt med bakpapper eller silikonduk.

7. Sätt in en långpanna med varmt vatten i din avstängda ugn och ställ in plåten med bullarna. Nu har du byggt ditt eget jässkåp. Jäs bullarna till dubbel storlek och ta sedan ut vattnet och bullarna ur ugnen. Sätt ugnen på 210 grader.

8. Tryck ett ”hål” i bullarnas mitt med hjälp av något runt föremål (kaffekopp, glas eller liknande) Fyll hålet med den kokta vaniljkrämen. När ugnen kommit upp i temperatur så gräddas bullarna tills de får en bra färg, ca 7-10 minuter.

9. Pensla bullarna med smält smör när de svalnat lite och vänd bullen i strösocker.

Vaniljkrämen

1. Häll mjölken i en kastrull och dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna i mjölken och lägg även i den urskrapade vaniljstången (i höljet sitter massor av smak).

2. Gör ett uppkok och låt mjölk- och vaniljblandningen stå och dra i 20 minuter. Koka upp igen och ta upp vaniljstången ur mjölk/vaniljblandningen.

3. Vispa ihop äggula, majsstärkelse och socker till en slät smet. Tillsätt mjölk- och vaniljblandningen i smeten, vispa väl.

4. Häll tillbaka hela smeten i kastrullen och värm försiktigt under omrörning tills smeten börjar koka.

5. Passera krämen genom en sil eller sikt tillsätt därefter smöret och rör runt tills smöret smält och blandat sig med krämen. Häll upp krämen i en spritspåse och spritsa krämen i ”hålet” på den ogräddade vetebullen.

Tips

Vaniljkrämen kan förberedas och förvaras i sluten behållare i kylen ca 3 dagar.

Dela det här receptet med dina vänner!