Sommarbullar
Ingredienser
40 - 60portioner
Vetedeg
- 1100gvetemjöl special
- 500gmjölk, kylskåpskall
- 200gsmör
- 200gsocker
- 50gjäst
- 10gkardemumma
- 10gsalt
Mandelfyllning
- 250gmandelmassa (rumstempererad)
- 150gsmör (rumstempererat)
Rabarberkompott
- 500grabarber
- 400gsocker
- 1vaniljstång
- citronsaft
Dinkelcrumble
- 100gsmör
- 70gsocker
- 120gvetemjöl
- 50gdinkelflingor
- 10gvaniljsocker
Så lagar du
1. Blanda jästen i kylskåpskall mjölk och rör om tills jästen löst sig.
2. Häll ner ca hälften av mjölet och knåda i maskin ca 5 minuter. Låt degen vila i ca 10 minuter).
3. Tillsätt resterande mjöl och allt smör, socker och kardemumma. Knåda i maskin ca 12–15 minuter (gör ett glutenprov).
4. Tillsätt saltet och knåda ytterligare ca 3–4 minuter.
5. Platta ut degen på en plåt eller liknande och lägg degen i frysen ca 20 minuter.
6. Gör mandelfyllning: Knåda in lite smör i taget i mandelmassan så att det inte blir klumpar.
7. Ta ut degen ur frysen. Kavla ut degen och bre på mandelfyllning. Gör ett treslag. Forma dina bullar på önskat sätt (knut) och lägg dem i formar på plåt.
8. Bygg ett jäskåp av den kalla ugnen genom att sätta på ugnslampan och ställ in en långpanna med varmt vatten. Då får man en ugn som håller ca 30–35 grader och ca 60–70 % relativ luftfuktighet.
9. Låt bullarna jäsa i ”jäskåpet” till nästan dubbel storlek.
10. Gör rabarberkompott: Skala rabarberna och skär de till små (ca 1-2 cm) bitar och lägg dem i en kastrull. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg dem tillsammans med rabarbern. Lägg även ner själva stången (den ger mycket smak). Häll i sockret och pressa ca 1–2 citroner och häll i saften. Koka ihop till en kompott.
11. Ta ut bullarna och långpannan med vatten och sätt ugnen på 200 grader (varmluft).
12. Pensla bullen med uppvispat ägg. Spritsa i rabarberkompott och strö dinkelcrumbels (blanda alla ingredienserna till smulor) över bullen.
13. Grädda bullarna på 200 grader i ca 10–15 minuter (beroende på ugn) tills de blivit gyllenbruna.