Somrig marsipantårta

Somrig marsipantårta

Publicerat:

Tillagningstid:

Vår marsipantårta har inspiration från Halland med fläder, rabarber och jordgubbar. Sommarens fräscha smaker bryts av med söt, karamelliserad, vit choklad.

Ingredienser

10portioner

Tårtbotten

  • 4
    ägg
  • 2dl
    strösocker
  • 1dl
    vetemjöl
  • 2tsk
    vaniljsocker
  • 1tsk
    bakpulver
  • 1
    ekologisk tvättad lime, rivet skal

Flädermousse

  • 3
    gelatinblad
  • 3dl
    vispgrädde
  • 2
    ägg
  • 1dl
    strösocker
  • 1 ½dl
    koncentrerad flädersaft (gärna av god kvalitet)

Limesmörkräm

  • 200g
    färskost
  • 4dl
    florsocker
  • 200g
    smör
  • 1
    tvättad ekologisk lime, saft och rivet skal

Rabarber- och jordgubbskompott

  • 2
    stjälkar rabarber
  • ½liter
    jordgubbar
  • ½
    tvättad ekologisk citron, saft och rivet skal
  • 1dl
    strösocker
  • 1nypa(or)
    vaniljpulver

Karamelliserad vit choklad

  • 100g
    vit choklad
  • 1
    rejäl nypa flingsalt

Till montering

  • marsipan
  • 3dl
    vispad grädde
  • ev färgsättare, t ex karamellfärg
  • florsocker eller majsstärkelse
  • färska bär, t ex jordgubbar
  • ätbara blommor

Så lagar du

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ägg och socker i en skål. Det ska bli ordentligt poröst, om du har en köksassistent med vispverktyg kan du låta den gå i 5 minuter.
  3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver samt skalet från en lime i en separat skål.
  4. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och vänd sedan försiktigt runt smeten med en slickepott.
  5. Om du använder en ugnsplåt: Smörj och fodra en normalstor ugnsplåt med bakplåtspapper. Mät upp plåten innan du bakar med det stansverktyg du valt ut. Det ska få plats två stansformar horisontellt på plåten samt två halva formar däremellan, för att totalt bli tre lager. Ett lager monteras alltså ihop av två halva formar. Grädda 20–30 minuter i nedre delen av ugnen, eller tills ett sticktest visar att kakan är genomgräddad. 
    Om du använder en springform: Smörj och fodra en springform med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och baka i nedre delen av ugnen 35–50 minuter, eller tills ett sticktestet visar på att kakan är genomgräddad. Det varierar väldigt mycket beroende på ugn, så testa ofta med en sticka.
  6. Ta ut ur ugnen och låt botten svalna helt innan du skär i den. Om den är varm när du börjar bygga tårtan kommer de olika fyllningarna att smälta ut och bli en enda stor soppa.
  7. Flädermousse: Blötlägg gelatinet i kallt vatten 5–10 minuter.
  8. Vispa grädden fast i en bunke.
  9. Separera äggen. Vispa äggulor och socker poröst i en bunke och vänd ner i vispgrädden.
  10. Värm upp flädersaften i en kastrull på svag värme och tillsätt de urkramade gelatinbladen. Rör tills de har smält helt, och låt sedan saftblandningen svalna så mycket att den har börjat sätta sig något. Vänd därefter ner fläderblandningen i grädden.
  11. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i moussen.
  12. Limesmörkräm: Vispa samman alla ingredienser med elvisp eller köksassistent till en fast och sammanhängande kräm. Kyl ej för länge, då går det inte att breda ut på den mjuka tårtbotten.
  13. Rabarber- och jordgubbskompott: Skölj, ansa och skär rabarbern i 2 centimeter stora bitar. Skölj och skär jordgubbarna i kvartar.
  14. Lägg i en kastrull med resterande ingredienser och koka ihop. Låt puttra 5–10 minuter eller tills en del av vattnet i jordgubbarna börjat avdunsta och kompotten börjat tjockna. Låt svalna.
  15. Karamelliserad vit choklad: Bryt chokladen i små bitar på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen till dess att chokladen har smält och börjat få en ljusbrun färg.
  16. Ta ut ur ugnen och strö direkt över flingsalt.
  17. Låt svalna och bryt sedan ner det stelnade chokladflarnet till mindre bitar.
  18. Montering: Klipp bakplåtspapper i 4 bitar. Lägg på ett tårtfat så att de bildar en fyrkant i mitten. Tårtbotten kan stå på pappren, så att det lätt går att dra ut bakplåtspappret utan att röra tårtan, ett tips för att slippa torka upp kladd runt tårtan efter att monteringen är klar.
  19. Stansa ut bottnarna ur kakan. Mittenbotten monteras ihop av två halva formar. Lägg en tårtbotten på fatet. Bred på ett lager smörkräm och sprinkla på hälften av den krispiga, vita chokladen.
  20. Lägg på nästa tårtbotten. Skeda på rabarber- och jordgubbskompott och toppa med flädermousse. Sprinkla över resterande krispig, vit choklad.
  21. Lägg på nästa tårtbotten och toppa med vispad grädde.
  22. Kavla ut marsipanen med florsocker eller majsstärkelse, helst på ett underlag som du kan ”vända över” tårtan. Lyfter du marsipanen med händerna är det väldigt stor risk att det går hål i den. Gör marsipanen ganska mycket större än tårtan, det går åt med än man tror.
  23. Vänd över marsipanen och forma den efter tårtan, skär sedan bort resterna.
  24. Klumpa ihop marsipanresterna och kavla ut igen till smala strimlor. Tvinna dessa och använd som garnityr på tårtan enligt bild.
  25. Toppa med kvartade jordgubbar eller de bär du föredrar.

Dela det här receptet med dina vänner!