Vintersoppa på clementiner och morot med vitlöksfrästa räkor

Vintersoppa.

Publicerat:

Tillagningstid:

En riktig vitaminbomb, en frisk och fruktig soppa som passar fint som en liten förrätt eller kanske i utflyktstermosen?

Ingredienser

4portioner

  • ½kg
    morötter
  • 2st
    schalottenlökar
  • 2msk
    smör
  • 1msk
    färsk ingefära
  • 1st
    röd chili
  • dl
    grönsaksbuljong
  • 2msk
    arborioris
  • 1dl
    smetana
  • 4-6st
    clementiner, saft och rivet skal
  • 2msk
    saltade och rostade mandlar, hackade
  • salt och peppar
  • några blad färsk koriander

Vitlöksfrästa räkor

  • 150g
    skalade räkor
  • ½st
    röd chili
  • 1-2st
    vitlöksklyftor
  • 1/3tsk
    havssalt
  • 2msk
    olivolja
  • 2-3msk
    finhackad bladpersilja
  • skal från 2 st clementiner

Så lagar du

Soppa

1. Skala och tärna morötterna fint. Skala och hacka schalottenlöken. Mjukstek morötter och lök i smör. Tillsätt finriven ingefära och finhackad röd chili och rör om.

2. Häll på buljong och lägg i riset, låt soppan koka upp. Låt sjuda i 15-20 minuter.

3. Mixa soppan slät. Tillsätt saft och rivet skal från clementinerna. Smaka av allt eftersom. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.

4. Servera soppan med en klick smetana, koriander och vitlöksfrästa räkor.

Vitlöksfrästa räkor

1. Skala räkorna, hacka chili och vitlök.

2. Stek vitlök och chili i olivolja tills vitlöken börjar få färg. 

3. Lägg i räkorna och vänd dem i oljan. Strö över persilja och riv över clementinskal och rör om.

Dela det här receptet med dina vänner!