Vintersoppa på clementiner och morot med vitlöksfrästa räkor
Publicerat:
2016-12-06Tillagningstid:
En riktig vitaminbomb, en frisk och fruktig soppa som passar fint som en liten förrätt eller kanske i utflyktstermosen?
Ingredienser
4portioner
- ½kgmorötter
- 2stschalottenlökar
- 2msksmör
- 1mskfärsk ingefära
- 1ströd chili
- 7½dlgrönsaksbuljong
- 2mskarborioris
- 1dlsmetana
- 4-6stclementiner, saft och rivet skal
- 2msksaltade och rostade mandlar, hackade
- salt och peppar
- några blad färsk koriander
Vitlöksfrästa räkor
- 150gskalade räkor
- ½ströd chili
- 1-2stvitlöksklyftor
- 1/3tskhavssalt
- 2mskolivolja
- 2-3mskfinhackad bladpersilja
- skal från 2 st clementiner
Så lagar du
Soppa
1. Skala och tärna morötterna fint. Skala och hacka schalottenlöken. Mjukstek morötter och lök i smör. Tillsätt finriven ingefära och finhackad röd chili och rör om.
2. Häll på buljong och lägg i riset, låt soppan koka upp. Låt sjuda i 15-20 minuter.
3. Mixa soppan slät. Tillsätt saft och rivet skal från clementinerna. Smaka av allt eftersom. Låt sjuda i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4. Servera soppan med en klick smetana, koriander och vitlöksfrästa räkor.
Vitlöksfrästa räkor
1. Skala räkorna, hacka chili och vitlök.
2. Stek vitlök och chili i olivolja tills vitlöken börjar få färg.
3. Lägg i räkorna och vänd dem i oljan. Strö över persilja och riv över clementinskal och rör om.