Soppa på persiljerot och apelsin

Soppa på persiljerot och apelsin.

Publicerat:

Tillagningstid:

En ljuvligt frisk soppa att laga på vintern när apelsinerna är som allra godast. Soppan kompletteras med ett krispigt och lite hett fröfräs och andra goda tillbehör.

Ingredienser

4 - 6portioner

Soppan

  • 300g
    persiljerot
  • 4
    potatisar, medelstora
  • 2
    gula lökar
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2msk
    smör
  • 6dl
    vatten
  • 2
    kycklingbuljongtärningar
  • 1
    apelsin, skalet
  • 2
    apelsiner, saften
  • 2dl
    grädde

Fröfräs

  • ½dl
    solrosfrön
  • ½dl
    pumpafrön
  • 2msk
    sesamfrön
  • ½dl
    cashewnötter, naturella
  • ½tsk
    flingsalt
  • 1tsk
    harissa

Till servering

  • Fröfräs med harissa
  • 2msk
    persilja, finhackad
  • 2
    apelsiner
  • 1dl
    svartkål

Så lagar du

1. Skala och skär persiljerot och potatis i bitar. Skala och tärna lök och vitlök.

2. Fräs grönsakerna i smör i en kastrull. Tillsätt vatten, buljongtärningar och apelsinsaft och låt koka i cirka 20 minuter.


3. Mixa soppan slät. Tillsätt grädde tills du får en önskad konsistens och smaka av med salt, peppar och finrivet apelsinskal.

4. Gör fröfräset: Smält smöret i en stekpanna. Lägg i nötter och frön och fräs dem i smöret i några minuter medan du rör om. Nötterna ska bli lite gyllene. Lägg i harissa och salt och blanda om ordentligt.

5. Skär 2 apelsiner i fina filéer genom att skära bort skalet och sedan skära loss fruktköttet i tunna klyftor. Repa svartkålen från stammen och bryt i mindre bitar. Lägg i en skål, häll på en matsked olivolja och massera in oljan ordentligt i svartkålen.

6. Servera soppan med fröfräs, finhackad persilja, apelsinfiléer och svartkål.

Tips

Det går bra att ersätta persiljeroten med till exempel rotselleri. Du kan använda fond istället för buljongtärningar om du vill.

Dela det här receptet med dina vänner!