Läkande och värmande soppor
Publicerat:
2013-11-10Ingredienser
4portioner
- 500gbrysselkål, delad
- 1schalottenlök, strimlad
- 1 knivsuddbikarbonat
- 1mskolivolja
- 1litergrönsaksbuljong
- 2dlmjölk
- 2dlgrädde
- 1citron
- salt och svartpeppar
Råmarinerad champinjon
- 10champinjoner, tunt skivad
- 1äpple, tärnat
- ½schalottenlök, finhackad
- ½citron, skal och juice
- 2mskolivolja
- 2mskfinhackad persilja
- salt och svartpeppar
Rödbeta och granatäpple
- 6rödbetor, skalade och klyftade
- 2dlgranatäpplejuice
- 1½literveg Buljong
- ½dlolivolja
- 80gaskad getost
- 2mskcreme fraiche
- 1 skvättmjölk
- 1granatäpple
- 15valnötter
- 4mskhonung
- salt och svartpeppar
Lök och kantarellsoppa
- 6gullök
- 300gtrattkantareller
- 2dlpale ale
- 1literkycklinbuljong
- ½kruk(or)timjan
- 2-3mskekologisk soja
- 10smålökar
- 3mskäppelcidervinäger
- salt och svartpeppar
- spält, om man vill ha den lite matigare
Morotsoppa med färsk ingefära och apelsin
- 7morötter, stora
- 1gullök, strimlad
- 25gsmör
- 1literveg buljong
- ½litermjölk
- 3dlgrädde
- 1bit(ar)ingefära, riven och pressad till juice
- 4-5apelsiner, färskpressade
- salt och svartpeppar
Så lagar du
Rostad brysselkålsoppa med råmarinerad champinjon
1. Rosta brysselkålen lite olivolja. Tillsätt lök, bikarbonat och grönsaksbuljong. Sjud kålen tills mjuk och mixa slät i matberedare med mjölk och grädde. Smaka av med salt, svartpeppar och citron.
Råmarinerad champinjon
1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.
Rödbeta och granatäpple
1. Koka rödbetor mjuka i hälften av granatäpplejuicen och grönsaksbuljong. Mixa slät i matberedare med resterande granatäpplejuice, olivolja, salt och svartpeppar.
2. Putsa osten och mixa slät med creme fraiche och mjölk. Rosta valnötter.
3. Slå varm soppa i en tallrik och tillsätt honung, getostdressing, granatäpple kärnor och valnötter.
Lök och kantarellsoppa
1. Svetta lök och kantareller mjuka på låg värme. Höj värmen när den är mjuk och stek tills gyllenbrun. Tillsätt ölen och buljongen sjud i 15 min.
2. Tillsätt timjan, soja, salt och svartpeppar. Dra av från spisen och låt mogna (blir bättre om den får mogna över natten).
3. Dela smålökar och stek på snittytan tills rostade. Tillsätt vinäger och låt koka in. Plocka ur löken. Tillsätt mjukkokt spält och servera med vinägerstekt lök .
Morotsoppa med färsk ingefära och apelsin
1. Morot och lök fräses länge i smör tills det fått lite färg. Slå då på ¾ av apelsinjuice och koka ned tills knappt något återstår.
2. Fyll upp med grönsaksbuljong, mjölk och grädde och koka tills morötterna är mjuka. Mixa och smaka av med salt, peppar, apelsinjuice och ingefärsjuice.