Läkande och värmande soppor

Soppor i Gomorron Sverige

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    brysselkål, delad
  • 1
    schalottenlök, strimlad
  • 1 knivsudd
    bikarbonat
  • 1msk
    olivolja
  • 1liter
    grönsaksbuljong
  • 2dl
    mjölk
  • 2dl
    grädde
  • 1
    citron
  • salt och svartpeppar

Råmarinerad champinjon

  • 10
    champinjoner, tunt skivad
  • 1
    äpple, tärnat
  • ½
    schalottenlök, finhackad
  • ½
    citron, skal och juice
  • 2msk
    olivolja
  • 2msk
    finhackad persilja
  • salt och svartpeppar

Rödbeta och granatäpple

  • 6
    rödbetor, skalade och klyftade
  • 2dl
    granatäpplejuice
  • liter
    veg Buljong
  • ½dl
    olivolja
  • 80g
    askad getost
  • 2msk
    creme fraiche
  • 1 skvätt
    mjölk
  • 1
    granatäpple
  • 15
    valnötter
  • 4msk
    honung
  • salt och svartpeppar

Lök och kantarellsoppa

  • 6
    gullök
  • 300g
    trattkantareller
  • 2dl
    pale ale
  • 1liter
    kycklinbuljong
  • ½kruk(or)
    timjan
  • 2-3msk
    ekologisk soja
  • 10
    smålökar
  • 3msk
    äppelcidervinäger
  • salt och svartpeppar
  • spält, om man vill ha den lite matigare

Morotsoppa med färsk ingefära och apelsin

  • 7
    morötter, stora
  • 1
    gullök, strimlad
  • 25g
    smör
  • 1liter
    veg buljong
  • ½liter
    mjölk
  • 3dl
    grädde
  • 1bit(ar)
    ingefära, riven och pressad till juice
  • 4-5
    apelsiner, färskpressade
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

Rostad brysselkålsoppa  med råmarinerad champinjon

1. Rosta brysselkålen lite olivolja. Tillsätt lök, bikarbonat och grönsaksbuljong. Sjud kålen tills mjuk och mixa slät i matberedare med mjölk och grädde. Smaka av med salt, svartpeppar och citron.

Råmarinerad champinjon

1. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och svartpeppar.

Rödbeta och granatäpple

1. Koka rödbetor mjuka i hälften av granatäpplejuicen och grönsaksbuljong. Mixa slät i matberedare med resterande granatäpplejuice, olivolja, salt och svartpeppar.

2. Putsa osten och mixa slät med creme fraiche och mjölk. Rosta valnötter.

3. Slå varm soppa i en tallrik och tillsätt honung, getostdressing, granatäpple kärnor och valnötter.

Lök och kantarellsoppa

1. Svetta lök och kantareller mjuka på låg värme. Höj värmen när den är mjuk och stek tills gyllenbrun. Tillsätt ölen och buljongen sjud i 15 min.

2. Tillsätt timjan, soja, salt och svartpeppar. Dra av från spisen och låt mogna (blir bättre om den får mogna över natten).

3. Dela smålökar och stek på snittytan tills rostade. Tillsätt vinäger och låt koka in. Plocka ur löken. Tillsätt mjukkokt spält och servera med vinägerstekt lök .

Morotsoppa med färsk ingefära och apelsin

1. Morot och lök fräses länge i smör tills det fått lite färg. Slå då på ¾  av apelsinjuice och koka ned tills knappt något återstår.

2. Fyll upp med grönsaksbuljong, mjölk och grädde och koka tills morötterna är mjuka. Mixa och smaka av med salt, peppar, apelsinjuice och ingefärsjuice.

Dela det här receptet med dina vänner!