Sotad lättgravad lax med gräddfil, rödlök, dill, senap och knäckebröd

Sotad lättgravad lax med gräddfil, rödlök, dill, senap och knäckebröd

Publicerat:

Gravlax är lyxigt och gott om man äter det på rätt sätt. Här är ett lyxigt recept för varma sommarkvällar.

Ingredienser

  • 400g
    färsk laxfilé
  • 3 msk
    socker
  • 1msk
    salt
  • 3dl
    gräddfil
  • 1st
    liten rödlök
  • ½dl
    fint hackad dill
  • 2-3msk
    grov senap eller senapspesto
  • 8st
    små knäckebröd

Så lagar du

1. Blanda samman socker och salt och gnid sedan in laxen med blandningen på alla sidor.

2. Låt laxen stå 20 minuter i rumstemperatur så att gravningsprocessen sätter igång.

3. Tvätta eller skrapa av gravningsblandningen från laxen och halstra den sedan i en het, torr panna på alla sidor. Lägg laxen på en tallrik och låt den svalna innan du med fingrarna bryter ner laxen i mindre bitar.

4. Häll upp gräddfilen i ett kaffefilter och låt vätskan rinna av i ca 30 minuter.

5. Skala och hacka rödlöken fint och blanda den sedan med finhackad dill.

6. Varva lax och gräddfil i små glas och toppa sedan med lite grov senap, rödlökshack och ett litet knäckebröd.

Dela det här receptet med dina vänner!