Sotad lättgravad lax med potatissallad och pepparrotskräm

Potatissallad.

Publicerat:

Tillagningstid:

Fräsch och lättlagad rätt som passar perfekt när du har många gäster.

Ingredienser

4portioner

Sotad lax

  • 600g
    färsk laxfilé
  • 2msk
    socker
  • 1msk
    salt

Potatissallad

  • 2msk
    gula senapsfrö
  • 2msk
    socker
  • 4msk
    vinäger
  • 1tsk
    dillfrö
  • 1tsk
    korianderfrö
  • 400g
    färskpotatis, kokt
  • 400g
    gulbeta, kokt och skalad
  • 400g
    gurka
  • 3st
    salladslökar
  • 3dl
    hackad dill
  • 3msk
    olivolja
  • salt och peppar

Pepparrotskräm

  • 2dl
    turkisk yoghurt
  • ½dl
    mycket finriven färsk pepparrot
  • ½st
    citron, saften
  • 1msk
    dijonsenap
  • 1tsk
    honung

Så lagar du

Sotad lax

1. Blanda samman salt och socker och gnid in laxen med blandningen.

2. Låt laxen stå i kyl i ca en timme och tvätta sedan av blandningen med kallt vatten.

3. Halstra biten i ett hett stekjärn utan fett så att du får en lätt ”sotad” yta på laxen. Baka klart laxen i ugnen på 100 grader tills laxen är medium.

4. Bryt loss färdiga bitar och servera med potatissallad och pepparrotskräm.

Potatissallad

1. Koka upp 5 dl vatten och koka senapsfröna i 3 minuter. Spola sedan i kallt vatten.

2. Blanda samman socker med två matskedar vinäger och lägg senapsfröna i detta. Låt stå ca 30 minuter.

3. Hetta upp en stekpanna och rosta dillfröna. Låt de svalna och mortla de sedan tillsammans med korianderfrö. Blanda samman med senapsfrön och smaksätt med lite mer vinäger, salt och peppar till en ganska skarp vinägrett.

4. Skär ner färskpotatis, gulbeta, gurka och salladslök i fina bitar och lägg i en bunke.

5. Blanda ner den hackade dillen och vinägretten.

6. Smaka av med salt och peppar.

Pepparrotskräm

1. Blanda samman samtliga ingredienser i en skål och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!