Sötpotatissallad med rostad grönkål och grov senapsdressing

Sötpotatissallad med rostad grönkål och grov senapsdressing

Publicerat:

Tillagningstid:

Ett grönt tillbehör som blandar sötma och sälta, syra och knapriga kåltoner.

Ingredienser

6portioner

Salladen

  • 800g
    sötpotatis
  • 2-3msk
    olivolja
  • 1tsk
    salt
  • 1krm
    nymalen svartpeppar
  • 2st
    medelstora rödlökar
  • 2st
    apelsiner
  • 1knippa(or)
    grönkål (ca 5 dl plockade blad)
  • 2msk
    olivolja
  • 1-2krm
    salt

Dressing

  • 1msk
    rödvinsvinäger
  • 2-3msk
    grov julsenap
  • 3msk
    rapsolja

Så lagar du

1. Sötpotatis: Sätt ugnen på 225°. Skala och dela potatisen i klyftor eller tärningar. Lägg den på en bakpappersklädd plåt, droppa över olja, krydda och vänd runt så det blandas väl. Rosta 15–20 minuter mitt i ugnen tills potatisen mjuknat och fått färg.

2. Blanda alla ingredienser till dressingen i en stor bunke. Skala och strimla löken, skala apelsinerna, dela i kvartar och skiva. Blanda ner sötpotatis, lök och apelsin i dressingen och låt dra medan grönkålen rostas.

3. Grönkål: Skölj grönkålen väl, plocka bladen och riv dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakpapper och ringla över olivolja, strö på salt och gnid in oljan i bladen. Sprid ut i ett jämnt lager. Rosta mitt i ugnen i 5-7 min tills bladen är krispiga men inte bränts, passa noga.

4. Lägg upp sötpotatissalladen på ett stort fat, fördela grönkålen över och servera.

Också på bordet

Gott bröd
Smör
Svensk lagrad hårdost

Dela det här receptet med dina vänner!