Sötsura revbensspjäll

Ingredienser

4portioner

  • 0,5 kg
    tunna revben huggna i 4-5-centimetersbitar
  • 30g
    färsk ingefära
  • 4st
    salladslökar
  • salt
  • 2msk
    mörk soja
  • 3msk
    socker
  • 1,5 msk
    rödvinsvinäger
  • 1,5 msk
    mörk risvinäger - Chinkiangvinäger
  • 1tsk
    sesamolja

Så lagar du

Lägg revbenen i kastrull med vatten. Koka upp, skumma av.

Krossa den oskalade biten ingefära så att den spricker upp och kan ge ifrån sig sina smaker. Finhacka 2 salladslökar. Lägg ingefära, salladslök och salt i kastrullen. Koka i 15 minuter tills köttet är mört. Lyft upp med en hålslev och låt det rinna av. Men spara vätskan!

Frivillig fritering. Hetta upp oljan till 120 grader. Fritera några revben i taget, ca fyra minuter tills de fått en fin färg. Låt de rinna av.

Hetta upp några matskedar av frityroljan i woken. Återanvänd samma bit ingefära som kokade i köttet. Hacka 2 salladslökar. Lägg i allt tillsammans med revbenen och rör om i ett par minuter.

Dags att ta fram den sparade kokvätskan. Häll 1.5 dl i woken tillsammans med den mörka sojan, sockret och 0,5 tsk salt. Koka utan lock och ös revbenen tills såsen har fått en sirapsliknande konsistens.

Tillsätt vinäger och koka i ytterligare 1-2 minuter tills det söta och det sura har blandats ihop. Slå av värmen och blanda slutligen i sesamolja. Låt svalna innan servering.

Fredrik om receptet:
Det sötsura är inte så vanligt i det kinesiska köket som vi kanske tror, men det hör definitivt hemma i den här aptitretaren. I originalreceptet från Hunanprovinsen ska man fritera revbenen, men i en förenklad variant fungerar det bra att bara koka dem.

Dela det här receptet med dina vänner!