Sous-vide röding med apelsin och hummersås

Sous-vide röding med apelsin och hummersky.

Publicerat:

Tillagningstid:

Röding är en fantastisk fisk som ska tillagas varsamt då den lätt blir torr. Genom sous-vide-metoden får du ett saftigt resultat. Servera med sous-vide-rotsaker och en krämig hummersås.

Ingredienser

4portioner

  • 4st
    rödingfiléer med skinn, 120-150 g/st
  • 1msk
    salt
  • 1msk
    apelsinvinäger
  • 1st
    apelsin, zesten
  • 1msk
    dillfrön
  • 2krm
    nymortlad vitpeppar

Sous-vide-rotsaker

  • 100g
    potatis
  • 100g
    morötter
  • 100g
    palsternacka
  • 50g
    kålrot
  • 1knippa(or)
    dill
  • 100g
    smör
  • 1msk
    salt
  • 1tsk
    nymortlad vitpeppar

Krämig hummersås med godis

  • 3dl
    grädde
  • 2-3st
    karameller med anissmak
  • 2msk
    hummerfond
  • 1msk
    vinäger
  • ½st
    citron
  • 1st
    schalottenlök
  • 1msk
    majsstärkelse för redning
  • 1msk
    vatten
  • 2krm
    nymortlad vitpeppar
  • 1-2krm
    salt

Så lagar du

1. Torka av rödingfiléerna och salta lätt. Riv apelsinzesten och fördela över fisken.

2. Mortla samman pepparkornen och dillfröna och krydda rödingen. Ge varje filé en skvätt apelsinvinäger och stoppa dem i en vakuumpåse.

3. Ställ din sous-vide-cirkulator på 45 grader i 30 minuter. Du kan också använda dig av en kastrull med vatten och en flytande termometer (det viktiga är att vattnet håller exakt rätt temperatur).

4. Skala och dela rotsakerna i stavar eller klyftor. Krydda med vitpeppar och lägg rotsakerna i vakuumpåse tillsammans med dill och smör. Ställ din sous-vide-cirkulator på 89 grader i en timme.

5. Förbered såsen. Skala och hacka löken, fräs den lätt, slå på vinäger och låt den reducera snabbt.

6. Tillsätt grädden, godisarna och hummerfonden och låt koka ihop. Red med majsstärkelse och smaka av med salt och vitpeppar.

7. Värm upp rotsakerna i sous-viden tillsammans med rödingen, i 15 minuter. Ta upp och servera med såsen.

Övrigt

Apelsinvinäger går att köpa i matbutiken, men du kan lätt göra din egen!

Skala en apelsin, lägg i en mixer och tillsätt 1 deciliter balsamicovinäger. Mixa ordentligt, häll upp på burk och låt den stå i rumstemperatur i en vecka.

Dela det här receptet med dina vänner!