Spaghetti alla norma

Spaghetti alla norma

Publicerat:

Tillagningstid:

En av mina absoluta favoriter bland Italiens alla pastarätter. Aubergine är en allt för sällan använd ingrediens som blir underbart smakrik och god när man friterar den lite och blandar med tomatsås.

Ingredienser

4portioner

  • 400-500g
    spaghetti
  • 2msk
    salt, till kokning
  • 1st
    medelstor aubergine
  • 2msk
    salt, till ”urvattning” av aubergine
  • 1st
    lök
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 1burk(ar)
    tomater
  • 1st
    smulad chilifrukt (peperoncino)
  • ½dl
    basilika, finhackad
  • 4msk
    olivolja
  • 100g
    riven parmesanost eller pecorino
  • extra olivolja till stekning

Så lagar du

1. Skala auberginen med en potatisskalare och skär den i skivor, gärna på tvären. Lägg skivorna i en stor skål, strö över 2 msk salt och sätt en plastfolie över skålen, låt den stå i ungefär en timme, då drar saltet ut vätskan och även den beska smak som finns i aubergine. Riv osten.

2. Häll olivolja i en kastrull. Skala och hacka löken och stek den tills den mjuknar. Skala och skiva vitlöksklyftan så tunt du kan, och lägg den i kastrullen, smula i peperoncino. Låt vitlöken steka tills den börjar få lite gyllene färg. Häll på tomaterna och låt alltihop puttra på medelstark värme i ungefär 15 minuter.

3. Skölj och torka av aubergineskivorna ordentligt med hushållspapper.

4. Stek aubergine i rikligt med olivolja. stek på båda sidor så de får fin färg. Lägg över dem på en tallrik med hushållspapper. Fyll på med mer olja i stekpannan mellan varven om det behövs.

5. Sätt på en stor kastrull med mycket vatten till pastan. Salta och lägg i pastan. Koka tills pastan är ”al dente” och häll av vattnet i ett durkslag.

6. Lägg pastan i kastrullen med tomatsås, rör om ordentligt. Blanda ner den rivna osten, finhackad basilika och lägg på de stekta aubergingeskivorna.

Dela det här receptet med dina vänner!