Spanska kräftor med tomat, chili och vitlök

Spanska kräftor med chili, vitlök och persilja.

Publicerat:

Tillagningstid:

Flodkräftor heter Cangrejos de Rio på spanska eller, om man översätter ordagrant, krabbor från floden. Man äter dem gärna varma i en tomatsås med lite hetta. Perfekt för kulna sensommarkvällar. Ställ till med en alternativ kräftskiva med lite spanskt rödvin istället för nubbe, goda spanska ostar, aioli och bröd. I den här delikata rätten får svenska kräftor smak av chili, vitlök och tomat.

Ingredienser

4portioner

  • 1kg
    svenska kräftor, kokta
  • 3msk
    olivolja
  • 4
    tomater, stora och mogna
  • 2
    schalottenlökar
  • 2-3klyfta(or)
    vitlök
  • 1tsk
    chiliflakes
  • 1 glas
    vitt vin, torrt
  • 1 stortknippa(or)
    bladpersilja
  • 2msk
    smör
  • salt och ev. lite socker
  • bröd och manchego-ost till servering

Så lagar du

1. Hacka lök och vitlök fint. Skär tomaterna i tärningar. Skölj kräftorna något så de inte har för stark smak av lagen.

2. Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och stek lök och vitlök tills den mjuknat. Tillsätt tomater och chili och låt allt sjuda i cirka 15 minuter.

3. Häll i vitt vin och låt det koka upp. Lägg i kräftorna och låt dem nätt och jämnt bli genomvarma. Strö över rikligt med finhackad persilja.

4. Servera med bröd och ost.

Dela det här receptet med dina vänner!