Sparris med löjromshollandaise

Sparris med löjromshollandaise.

Publicerat:

Tillagningstid:

Finns det något vårigare på en svensk tallrik än just sparris? Gröna, friska sparrisar eller vita, delikata sparris – ljuvliga på var sitt sätt. En smörig hollandaise är klockrent till. Lägger du sedan till en tesked löjrom eller två så blir det en riktig festrätt.

Ingredienser

2portioner

  • 350g
    sparris, vit eller grön
  • 1skiva(or)
    vitt bröd, dagsgammalt
  • 2msk
    olivolja

Löjromshollandaise

  • 100g
    smör
  • 1
    äggula
  • 1tsk
    pressad citron
  • 1-2msk
    vatten
  • 2msk
    gräslök, finhackad
  • 1tsk
    löjrom
  • salt och svartpeppar

Så lagar du

1. Riv brödet i små bitar. Lägg i en stekpanna med olivolja och hetta upp under omrörning tills brödet får färg och blir frasigt. Lägg på hushållspapper.

2. Ansa din sparris: Grön sparris knäpper du bort roten på och skalar om du vill. Vit sparris behöver du skära bort 4–5 centimeter och sedan skala noggrant. Lägg åt sidan.

Löjromshollandaise

1. Smält smöret till såsen på svag värme utan att det bryns. Ställ åt sidan men håll lite varmt.

2. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en liten rostfri kastrull (aluminium kan missfärga såsen).

3. Sätt på svag värme och vispa snabbt och ihärdigt tills blandningen tjocknar. Ställ av från värmen.

4. Tillsätt det varma, smälta smöret lite åt gången under kraftig vispning. Se till att bottensatsen inte kommer med.

5. Rör i hälften av löjrommen och finhackad gräslök.

6. Smaksätt med salt och peppar.

Sparris

1. Koka sparrisen nätt och jämnt mjuk i lättsaltat vatten. Det tar cirka 5 minuter för grön sparris och 10–15 minuter för vit sparris. När du kokar vit sparris kan det vara bra att salta vattnet lite extra och även tillsätta 2 tsk socker.

2. Ta upp sparrisen med en tång och lägg den i iskallt vatten för att avstanna kokningen eller servera direkt.

3. Servera sparrisen med löjromshollandaise och frasigt, stekt bröd. Garnera med resterande löjrom och lite extra gräslök.

Dela det här receptet med dina vänner!