Sparris och pocherat ägg på smördegsbotten med basilika och parmesan

Sparris och pocherat ägg på smördegsbotten med basilika och parmesan.

Publicerat:

Tillagningstid:

Lyxig förrätt som är mycket enklare att göra än man tror.

Ingredienser

6portioner

  • 500g
    smördeg, färdig eller hemmagjord
  • 200g
    färskost, låg fetthalt
  • 1/4st
    citron, zest (det rivna färgade skalet)
  • 30st
    sparrisar
  • 1st
    ägg, ekologiskt, för pensling
  • salt och peppar
  • lite mjöl för kavling

Topping

  • 6st
    ägg, ekologiska
  • 25g
    parmesan, hyvlad
  • färsk basilika
  • olivolja

Så lagar du

Smördeg med sparris

1. Sprid lite mjöl på en arbetsyta och kavla ut smördegen tunn som ett mynt. Skär kanterna snygga och skär i 6 fyrkanter, 10x14 cm. Placera smördegsbitarna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med plastfolie och kyl i 20 minuter, så att smördegen blir fast.

2. Blanda färskost och citronzest, smaka av med salt och peppar.

3. Skär sparrisen i 10 cm långa stänger (spara resten till någon annan rätt).

4. Ta ut smördegen ur kylen och använde en kniv för att göra ett litet snitt runt kanterna på smördegsbitarna. Skär ej igen om hela. Detta hjälper kanterna att resa sig i ugnen. Gör små hål i mitten av smördegsbitarna med en gaffel.

5. Pensla kanterna med vispat ägg. Bred ut färskostkrämen öve mittendelarna av smördegsbitarna. Lägg fem sparriar på varje bit, ovanpå färskosten. Tryck ner dem lite grann.

6. Baka i ugnen på 220 grader i 18-20 minuter, eller tills smördegen har puffat upp sig och är gyllene.

7. Servera med ett pocherat ägg per bit, hyvlad parmesan, salt, peppar, färsk basilika och lite ringlad olivolja.

Pocherat ägg

1. Koka upp vatten i en låg kastrull eller traktörpanna. Vattnet ska knappt sjuda.

2. Knäck äggen var och en för sig i en lite skål och släpp försiktigt ner dem i vattnet. Efter 3-4 minuter har vitan stelnat, men gulan är fortfarande rinnig.

Dela det här receptet med dina vänner!