Ingredienser

4portioner

Pastadegen

  • 3st
    ägg och 2 äggulor
  • 400g
    mjöl, helst extra fint vetemjöl eller hälften 200 g vete- och 200 g durumvetemjöl

Fyllning

  • 2knippa(or)
    sparris
  • 1 st
    scharlottenlök
  • 1msk
    smör
  • 200 g
    ricottaost
  • 50 g
    riven parmesan
  • rivet skal från 1/2 citron
  • salt och peppar
  • ytterligare 50 gram smör
  • skalet från resten av citronen till serveringen
  • extra parmesan

Så lagar du

1. Börja med att förbereda pastadegen. Häll upp vetemjöl på ditt bakbord och forma en krater i mitten. Knäck i äggen och börja först blanda försiktigt med en gaffel. Forsätt arbeta med händerna tills du har en deg. Knåda degen ordentligt tills den är helt slät och elastisk. Använd gärna en degblandare. Låt degen vila i minst 30 minuter. Gör fyllningen under tiden. Skölj sparrisen och skär av topparna. Bryt bort den nedersta träiga delen och skär i tärningar. Hacka löken fint och mjukstek den i smör. Tillsätt den fint skurna sparrisstjälken och fräs den i ca 5 – 10 minuter tills den är mjuk. Ställ åt sidan. Koka sparrisknopparna i saltat vatten i 3 minuter. Lägg direkt över dem i en skål med isvatten.

2. Blanda ricotta, riven parmesan och finrivet citronskal och vänd ner den stekta sparrisen. Smaka av med salt och peppar. Dela degen i två delar. Kavla ut den första delen så tunt du kan. Har du en pastamaskin kan du naturligtvis använda den! Kavla från mitten och ut och vänd degen 45 grader med jämna mellanrum. Täck den kavlade degen med plastfolie så den inte torkar. Kavla den andra delen på samma sätt.

3. Lägg klickar av fyllningen glest och i jämna rader på den ena degen. Det ska vara ca 4 cm mellan klickarna. Lägg den andra utkavlade degen ovanpå. Tryck till ordentligt mellan klickarna så att degen fäster ordentligt. Sporra ut jämna fyrkanter. Se till att kanterna sitter ihop ordentligt så ingen fyllning läcker ut. Lägg upp den färdiga raviolin på en mjölad bricka och låt den torka i ca 30 minuter.

4. Koka raviolin i 5 – 10 minuter beroende på hur tunt du lyckats kavla degen. Smält smöret och fräs sparrisknopparna i smöret. Lägg upp på ett varm serveringsfat och ringla över smöret med sparrisknopparna. Riv över parmesan.

Dela det här receptet med dina vänner!