Sparrisrisotto med ljummen sallad på sparris, äpple och valnötter

Ingredienser

4portioner

  • 4dl
    risottoris
  • 1liter
    vatten
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • 2msk
    smör
  • 1st
    gul lök
  • 6st
    gröna sparrisar
  • salt och peppar

Så lagar du

Att "avsluta" risotton med:

1 ½ dl färsk riven parmesan

1 msk smör

2 tsk vitvinsvinäger eller lite pressad citron

(gärna lite hackad bladpersilja)

salt och peppar

Sallad:

1 st gott syrligt äpple

1 dl valnötter

4 st gröna sparris

pressad citron

olivolja

salt

<b>Gör så här:</b>

Börja med att hacka lök och vitlök och fräs detta i smör utan att ge det någon färg. Fräs nu riset tillsammans med löken någon minut. Häll på ca hälften av vattnet och rör runt.

Salta och peppra. Fortsätt at koka riset och späd på med mer vatten hela tiden så att riset hela tiden har en krämig konsistens. Det är viktigt att det inte kokar torrt!

Efter ca 15 minuters kokning är det dags att tillsätta sparrisen som skall skäras ner i ca 1 cm stora bitar. Koka tills riset är behagligt mjukt, men fortfarande lite "al dente".

Nu är det dags att "avsluta" risotton.

Ta grytan från värmen och rör ner samtliga ingredienser (d v s riven parmesan, smör och vitvinsvinäger) samtidigt. Smaka av med salt och peppar.

Servera gärna risotton med äppelsalladen.

Gör så här:

Skiva äpple och sparris tunt på en mandolin och pressa lite citronsaft och häll lite olivolja på den. Blanda samman med valnötterna och lägg lite av salladen på risotton vid servering.

Dela det här receptet med dina vänner!