Sparrisrisotto med ljummen sallad på sparris, äpple och valnötter
Publicerat:
2012-10-24Ingredienser
4portioner
- 4dlrisottoris
- 1litervatten
- 1stvitlöksklyfta
- 2msksmör
- 1stgul lök
- 6stgröna sparrisar
- salt och peppar
Så lagar du
Att "avsluta" risotton med:
1 ½ dl färsk riven parmesan
1 msk smör
2 tsk vitvinsvinäger eller lite pressad citron
(gärna lite hackad bladpersilja)
salt och peppar
Sallad:
1 st gott syrligt äpple
1 dl valnötter
4 st gröna sparris
pressad citron
olivolja
salt
<b>Gör så här:</b>
Börja med att hacka lök och vitlök och fräs detta i smör utan att ge det någon färg. Fräs nu riset tillsammans med löken någon minut. Häll på ca hälften av vattnet och rör runt.
Salta och peppra. Fortsätt at koka riset och späd på med mer vatten hela tiden så att riset hela tiden har en krämig konsistens. Det är viktigt att det inte kokar torrt!
Efter ca 15 minuters kokning är det dags att tillsätta sparrisen som skall skäras ner i ca 1 cm stora bitar. Koka tills riset är behagligt mjukt, men fortfarande lite "al dente".
Nu är det dags att "avsluta" risotton.
Ta grytan från värmen och rör ner samtliga ingredienser (d v s riven parmesan, smör och vitvinsvinäger) samtidigt. Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna risotton med äppelsalladen.
Gör så här:
Skiva äpple och sparris tunt på en mandolin och pressa lite citronsaft och häll lite olivolja på den. Blanda samman med valnötterna och lägg lite av salladen på risotton vid servering.