Spenatgryta på romskt sätt

Spenatgryta på romskt sätt.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den romska spenatgrytan är en middagsrätt som passar både till vardag och fest och i den används kryddan Vegeta som, med sin speciella sälta, används flitigt i all romsk matlagning. Receptet kommer från kocken Angelica Tan som till vardags lagar mat på en förskola utanför Stockholm.

Ingredienser

4portioner

  • 1-2kg
    kött, högrev
  • 1 stor bit
    rökt sidfläsk
  • 3kg
    spenatblad, färska
  • 6st
    morötter
  • ris, för 4 pers enligt paket hänvisningar
  • salt och peppar
  • 3-4msk
    tomatpuré
  • 3dl
    vetemjöl
  • 150g
    smör
  • ½kg
    potatis
  • vegeta

Så lagar du

1. Skär högrev i bitar, skölj och lägg i kastrull.

2. Låt det koka i ca 1 timme tillsammans med ca 3 matskedar vegeta och 3 bitar köttbuljong, 4 morötter, potatis och det rökta köttet i bitar.

3. Efter en timme tillsätt ca 4 matskedar tomatpuré.

4. Ha också i 1 dl ris (vilken som helst).

5. Sedan ska du ha i 1 kg bladspenat och låta det koka tills det blir mjukt.

6.  Tillsätt salt och peppar och smaka av. 

Till redningen

1. Smält 150 g smör i en annan gryta, tillsätt sedan 2-3 dl mjöl, vispa ihop och häll i lite vätska från grytan, fortsätt vispa tills det blir tjockt och sedan tar du redningen och tillsätter det i grytan.

2. Blanda ihop allt i grytan och sedan är den färdig för att ätas.

Dela det här receptet med dina vänner!