Spenatgryta på romskt sätt
Publicerat:
2020-01-13Tillagningstid:
Den romska spenatgrytan är en middagsrätt som passar både till vardag och fest och i den används kryddan Vegeta som, med sin speciella sälta, används flitigt i all romsk matlagning. Receptet kommer från kocken Angelica Tan som till vardags lagar mat på en förskola utanför Stockholm.
Ingredienser
4portioner
- 1-2kgkött, högrev
- 1 stor bitrökt sidfläsk
- 3kgspenatblad, färska
- 6stmorötter
- ris, för 4 pers enligt paket hänvisningar
- salt och peppar
- 3-4msktomatpuré
- 3dlvetemjöl
- 150gsmör
- ½kgpotatis
- vegeta
Så lagar du
1. Skär högrev i bitar, skölj och lägg i kastrull.
2. Låt det koka i ca 1 timme tillsammans med ca 3 matskedar vegeta och 3 bitar köttbuljong, 4 morötter, potatis och det rökta köttet i bitar.
3. Efter en timme tillsätt ca 4 matskedar tomatpuré.
4. Ha också i 1 dl ris (vilken som helst).
5. Sedan ska du ha i 1 kg bladspenat och låta det koka tills det blir mjukt.
6. Tillsätt salt och peppar och smaka av.
Till redningen
1. Smält 150 g smör i en annan gryta, tillsätt sedan 2-3 dl mjöl, vispa ihop och häll i lite vätska från grytan, fortsätt vispa tills det blir tjockt och sedan tar du redningen och tillsätter det i grytan.
2. Blanda ihop allt i grytan och sedan är den färdig för att ätas.