Spicy sötpotatissoppa

Vegorätt-sötpotatissoppa

Publicerat:

Tillagningstid:

När jag inte har någon tid alls att göra middag – då blir det soppa. Detta är en favorit här hemma, fulladdad med smak och nyttigheter.

Ingredienser

4portioner

  • 1 ½msk
    kallpressad rapsolja
  • 3st
    gula lökar
  • 2st
    vitlöksklyftor
  • 2st
    små kanelstänger
  • 900g
    sötpotatis
  • ½st
    färsk chili
  • ½st
    stjälk citrongräs
  • 1bit(ar)
    färsk ingefära (skalad och stor som en tumme)
  • ½st
    citron
  • 1liter
    vatten

Så lagar du

Observera att metoden nedan skiljer sig från tv-programmets, men är mer effektiv.

1. Om du fått tag i ekologiska sötpotatisar behöver du inte skala, bara skrubba. Om inte, skala sötpotatisarna. Dela dem på längden i fyra bitar och tärna grovt. Lägg åt sidan.

2. Skala och skiva gul lök tunt. Det behöver inte bli perfekt eftersom soppan sedan mixas slät. Hetta upp oljan i en stor kastrull och fräs löken tills den är mjuk och doftar gott tillsammans med de två kanelstängerna. Cirka 4 minuter. 

3. Lägg citrongrässtjälken på en skärbräda och banka på den med baksidan av en kniv, mortel eller annat tungt. Detta gör att smakerna kommer fram. Grovhacka.

4. Tillsätt citrongräs och alla resterande ingredienser i kastrullen. Koka tills sötpotatisen är mjuk rakt igenom, cirka 7-10 minuter. Mixa soppan slät i en hög blender eller med stavmixer. Servera med färskriven kanel och eventuellt lite havregrädde.

Dela det här receptet med dina vänner!