Spunnet socker

Spunnet socker

Publicerat:

Tillagningstid:

Spunnet socker är ett perfekt material att använda för att göra egen "spindelväv" till Halloween.

Ingredienser

  • 250g
    socker (3 dl)
  • 0,9dl
    vatten
  • 65g
    flytande glukos
  • 1msk
    olja att smörja med (tex jordnötsolja)

Så lagar du

1. Häll vattnet i en kastrull, gärna en sockerkastrull av koppar. Tillsätt socker och rör försikt med en liten slev. När sockret har börjat smälta sätter man kastrullen på svag värme och rör tills det har smält helt och börjar koka.

2. När det börjar bubbla bildas ett slags vitt skum. Skumma ytan flera gånger med en hålslev. Skölj den varje tag med rent vatten.

3. Använd fingertopparna, eller en ren pensel för att göra ren insidan på kastrullen. Det hindrar det osmälta sockret från att fastna på insidan av kastrullen och falla ner i det kokande sockret och få det att kristalliseras igen.

4. Tillsätt glukos, täck kastrullen med ett rent lock och låt sockret koka på hög värme.

5. Stick ner en termometer i sockret. När temperaturen har stigit till 152 grader tar man av kastrullen och låt svalna, i ca 2 minuter så att sockret tjocknar men inte stelnar.

6. Lägg ut smörpapper på golvet för att skydda det. Balansera ett oljat kvastskaft eller liknande över två stolar eller håll en oljad kavel i handen ovanför smörpappren.

7. Doppa två gafflar (eller en ballongvisp) i sockret och sväng dem fram och tillbaka över kaveln eller kvastskaftet. Sockret kommer att rinna ner och spinnas till fina trådar på båda sidor. Fortsätt till lagom mängd trådar.

8. Samla ihop "änglahåret" och lägg det på en lätt oljad bakplåt, om det ska användas inom en timme. Hållbarheten i burk är upp till två dagar.

9. Dekorera glas, ljusstakar eller annat med det spunna sockret.

Dela det här receptet med dina vänner!