Steak minute

Steak minute med ångad savoykål, rostade jordärtskockor och hyvlat kryddsmör.

Publicerat:

Tillagningstid:

Den mest klassiska av alla kötträtter och ett måste på chartermenyer och brasserier. Serverad med både pommes frites och bearnaise är det förmodligen den mest sålda rätten i modern tid. Lär dig laga perfekta köttmedaljoner – med rostade jordärtskockor, ångad savoykål och pepprigt kryddsmör som tillbehör.

Ingredienser

4portioner

  • 500g
    nötkött putsat (innanlår, ryggbiff eller annan mör detalj)
  • 500g
    jordärtskockor
  • 10st
    schalottenlökar
  • 1st
    litet huvud savoykål

Kryddsmör

  • 200g
    smör
  • 1kruk(or)
    dragon
  • 2msk
    svartpeppar, hela korn
  • 2msk
    vitpeppar, hela korn
  • 1msk
    rosépeppar
  • 2msk
    grönpeppar
  • 1tsk
    finhackad röd chili eller chiliflakes
  • 1st
    citron, zest och saft
  • salt

Så lagar du

1. Stycka köttet i 8 st mindre medaljonger, ca 60–70 g/styck. Låt ligga i rumstemperatur.

2. Tvätta och dela jordärtskockorna på längden. Skala och dela schalottenlöken i större bitar. Rosta i ugn på 200 grader med olja och salt i ca 15-20 minuter.

3. Plocka bladen av kålen och skär bort den grövre nerven. Ånga kålen i en kastrull med bara lite vatten i botten, ca 1–2 minuter. Avsluta med salt, peppar och en klick smör.

3. Tryck ut köttmedaljongerna lite lätt med handen och stek sedan köttet i glödhet panna, max 1 minut på varje sida. De får gärna ha en liten röd kärna kvar så att köttet inte tappar all juice.

4. Låt köttet vila i ca 5 minuter. Servera det sedan med de rostade grönsakerna och den ångade kålen.

5. Avsluta med att riva det frusna smöret direkt över den varma rätten så att det smälter ner och blandas.

Kryddsmör

1. Blanchera pepparen och rosta i torr panna på svag värme, låt svalna.

2. Krossa pepparkornen grovt och bland ihop med smöret, dragon, chili, saft och zest från citron. Smaka av med salt.

3. Forma smöret till en rulle och stoppa in i frysen.

Tips

Tänk på att kryddsmöret ska ha mycket smak och vara ganska salt, eftersom vi inte ska inte använda så mycket på varje tallrik.

Dela det här receptet med dina vänner!