Stekt fjällröding med potatispuré och vinvinssås

Stekt fjällröding med potatispuré och vinvinssås.

Publicerat:

Tillagningstid:

Pappa Allan och dottern Alice lagar sin paradrätt röding med krämig potatis och sås.

Ingredienser

4portioner

  • 4
    rödingfiléer, ca 150-200 g vardera
  • smör
  • ca 400g
    jordärtsskockor
  • ca 400g
    potatis (helst mandelpotatis)
  • 4dl
    grädde
  • aniskryddad sprit
  • 3dl
    vitt vin
  • 4
    schalottenlökar
  • 1-2msk
    fiskfond
  • salt och vitpeppar
  • sockerärtor
  • något grönt att garnera med

Så lagar du

1. Börja med såsen: Skala och finhacka schalottenlök. Bryn löken i rejält med smör.

2. Tillsätt 3 dl vitt vin, lika mycket grädde och 1–2 msk fiskfond. Koka ihop tills det bara är hälften kvar.

3. Salta och peppra efter smak. Smaka av med aniskryddad sprit (någon matsked för att ge smak).

4. Kom sedan snabbt igång med purén: Skala jordärtskockorna och potatisen. Dela i mindre bitar.

5. Koka i saltat vatten tills dom är mjuka. Häll i lite grädde (ca 1 dl) ungefär halvvägs. När de är mjuka, häll av vattnet och grädden och mixa tills en slät puré. Lägg gärna till lite uppvärmd grädde om det blir för tjockt.

6. Blanda ner 1 msk rumsvarmt smör. Smaka av med salt.

7. Koka upp vatten till sockerärtorna och häll samtidigt upp en skål med iskallt vatten.

8. När vattnet kokar, lägg i sockerärtorna och låt dom koka någon minut.

9. Häll av det kokande vattnet och lägg över ärtorna i det kalla så att de kyls ner snabbt.

10. Stek rödingen i rejält med smör ett par minuter på vardera sida. Salta och peppra.

11. Servera rödingen med skinnsidan uppåt, sockerärtor strödda över, puré vid sidan och rejält med sås runt om.

Dela det här receptet med dina vänner!