Stekt havsabborre med ljummen tomatsallad

Stekt havsabborre med ljummen tomatsallad

Publicerat:

Tillagningstid:

En lätt somrig rätt som doftar som en semester kring medelhavet. Poetiskt – eller hur? Men det är så det är.

Ingredienser

4portioner

Stekt havsabborre

  • 4st
    filéer havsabborre, eller gös, fjällad med skinn
  • 2st
    schalottenlök
  • 2klyfta(or)
    vitlök
  • ½st
    röd chili
  • 1knippa(or)
    färsk citronbasilika eller färsk mejram
  • 4msk
    pinjenötter eller solrosfrön
  • 4msk
    olivolja
  • 4msk
    balsamicovinäger
  • Salt och peppar

Ljummen tomatsallad

  • ca 400g
    tomater i blandade färger
  • 1st
    aubergin, liten
  • ca 2dl
    färska gröna ärtor
  • ca 200g
    färska gröna bönor t ex brytböna, vaxböna osv
  • ca 100g
    färsk paprika
  • 3klyfta(or)
    vitlök
  • 3-4msk
    olivolja
  • 2msk
    vitvinsvinäger
  • salt

Så lagar du

Stekt havsabborre

  1. Hacka schalottenlök, vitlök och chili fint. Hacka citronbasilika eller mejram.

  2. Stek fisken enbart på skinnsidan i olivolja på hög värme. Salta.

  3. Efter ca 2 minuter, lägg i schalottenlök, vitlök och chili. Fortsätt att steka tills du ser att fisken nästan är klar.

  4. Lyft upp fisken och lägg på en tallrik med skinnsidan uppåt. Lägg i pinjenötter och stek tills de är gyllene. Tillsätt balsamicovinäger och citrontimjan eller mejram. Koka samman hastigt. Lägg tillbaka fisken i stekpannan, denna gång med skinnsidan nedåt. Vrid ner värmen och låt allt bli genomvarmt, ca 30 sekunder.

  5. Lägg upp fisken på tallrik och toppa med blandningen från stekpannan. Servera med ljummen tomatsallad.

Ljummen tomatsallad

  1. Skär tomaterna i grova bitar och lägg i en skål. Salta tomaterna och rör runt. Låt tomaterna stå i ca tio minuter så att de börjar att släppa vätska. Tillsätt vinäger och rör runt.

  2. Skär alla grönsaker i grova bitar. Skiva vitlöken tunt.

  3. Stek auberginen i olivolja på hög värme tills den har börjat att få lite färg. Tillsätt vitlök, paprika, ärtor och bönor. Fortsätt att steka på hög värme tills allt är genomvarmt, men fortfarande har spänst. Häll i allt i skålen med tomater. Rör runt, smaka av med salt och servera.

Dela det här receptet med dina vänner!