Stekt sillmacka med senapsdressad potatissallad
Tillagningstid:
Publicerat:
2019-09-25Tillagningstid:
Den klassiska strömmingen och sillen är en av mina favoritfiskar och jag tycker den passar strålande tills just en rejäl potatissallad smaksatt med dijonsenap och honung. Ät allt på grovt rågbröd eller bara som en sallad utan bröd.
Ingredienser
4 portioner
- 600 gsill eller strömmingfiléer
- 1ägg
- 2 dlvetemjöl
- 1 dlgrahamsmjöl
- salt och svartpeppar
- smör och rapsolja till stekning
- 4 skiva(or)rågbröd
Potatissallad
- 800 gpotatis, gärna små
- 1½ mskdijonsenap
- 1 tskflytande honung
- 1½ dlkaprisbär, små
- ¾ dlgräddfil
- salt och svartpeppar
- 2 dlfinhackade örter, t ex dill, persilja, dragon
- ½-1rödlök
Så lagar du
1. Koka potatisen tills den är mjuk. Låt den svalna något och skär sedan potatisen i grova bitar.
3. Blanda samman gräddfil, honung och dijonsenap och krydda med salt och svartpeppar.
4. Sväng runt potatisen, kapris, finhackade örter och strimlad rödlök med gräddfilsdressingen och ställ åt sidan.
5. Skölj fiskfiléerna och klipp bort ryggfenan. Salta och peppra runt om.
6. Blanda hälften av vetemjölet med grahamsmjölet.
7. Vispa upp ägget och häll upp mjölsorterna på varsin tallrik.
8. Vänd strömmingfiléerna först i vetemjöl, sedan i ägget och sen i mjölblandningen.
9. Salta och peppra på båda sidor.
10. Hetta upp en stekpanna med smör och rapsolja och stek strömmingen gyllenbrun i ca 3-4 minuter på varje sida.
11. Vänd runt potatisen med salladsskotten, smöra brödskivorna och toppa med potatissallad och slutligen sill