Stekta blåmusslor, färskpotatis, fläder och potatisaioli
Publicerat:
2017-06-30Tillagningstid:
Ingredienser
3 - 4portioner
- 1kgblåmusslor
- 1kgfärskpotatis
- 1dlbrynt smör
- 1knippa(or)färsklök
- 1vitlöksklyfta
- 2kvist(ar)färsk fläder (endast blommorna)
- 1citron
- 1äggula
- 2dlmatolja
- olivolja för smaksättning
- salt
Så lagar du
1. Skrubba färskpotatis och lägg i kastrull. Fyll på med kallt vatten tills potatis nästan är täckt. Tillsätt brynt smör och salt.
2. Sjud under lock tills halvklara. Klyfta och skär ner lökblast. Tillsätt till potatis och låt tillaga under lock med potatis tills potatis är klar. Låt stå i vätskan på eftervärme.
3. Värm upp en sautös eller stekpannan med hög kant. Stek blåmusslor i olivolja tills de öppnar sig. Tillsätt potatis, lök och lite potatisvatten. Avsluta med att röra i fläderblommor och servera direkt.
4. Lägg äggula i en mixer med rivet citronskal, juice, tre potatiars och en vitlöksklyfta. Mixa och tillsätt matolja till krämig majonnäs. Smaka av med olivolja, salt och svartpeppar.
Dryckestips
Vitt vin:
Inkognito 2014 från Vingården i Klagshamn i Skåne
296 kr
Alkoholfritt:
Kombucha Naturell från Roots of Malmö
ca 30 kr