Pizza med älgkalvhjärta, surkålspesto, kantareller och västerbottenost

Pizza med älgkalvhjärta, surkålspesto, kantareller och västerbottenost

Publicerat:

En mycket god pizza från det västerbottniska inlandets hjärta - Storuman.

Ingredienser

Pizzadegen (2 st bottnar)

  • 1/4paket
    (12gr) ekologisk jäst
  • 5dl
    ekologiskt vetemjöl special
  • 1/2tsk
    salt
  • 1tsk
    flytande ekologisk honung
  • 2msk
    ekologisk olivolja
  • 2dl
    ljummet vatten
  • 2msk
    ekologisk mjölk

Pizzafyllning

  • kantareller
  • smör (ekologiskt svenskt) till stekning
  • rökt älghjärta
  • Västerbottensost
  • Höglandsost
  • Soreseleansk pesto (finns att köpa färdig)

Recept om du vill göra egen pesto

  • 0.5tsk
    salt
  • 0.5dl
    rapsolja
  • 1st
    vitlöksklyfta
  • några kvistar persilja
  • 75g
    sötmandel
  • 350g
    kravmärkt surkål
  • 150g
    Västerbottenost

Pizzasallad

  • 1dl
    ekologisk crème fraiche
  • 1/2
    bunt ekologisk salladslök
  • 1/2kruk(or)
    ekologisk slät persilja
  • 1/4
    färskt, ekologiskt mindre vitkålshuvud
  • salt och peppar efter eget tycke och smak

Så lagar du

Pizzadegen:
1. Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt honung, salt och rör ut med lite av det ljumma vattnet. Rör ut jästen helt.
2. Tillsätt resten av vattnet, oljan, mjölken och vetemjölet.
3. Arbeta ihop en följsam, smidig deg.
4. Låt jäsa övertäckt i minst 40 minuter till dubbla storleken.
5. Dela degen i två delar och lägg ut dem på bakplåtspapper. Förgrädda gärna bottnarna i ca 5-7 minuter vid 275 grader tills dess att bottnarna börjar få fin färg.

Pesto:
Pesto med surkål som bas är en norrländsk specialitet från Sorsele.
1. Låt surkålen rinna av väl i durkslag.
2. Kör mandeln i matberedare tills den är finfördelad.
3. Tillsätt osten, i mindre bitar. Kör ytterligare en liten stund.
4. Tillsätt persilja och surkål. Kör en liten stund till, tills ingredienserna är väl blandade.
5. Tillsätt oljan, en matsked i taget. Smaka av med salt och pressad vitlök.

Pizzasallad:
1. Hacka persiljan och salladslöken fint.
2. Strimla vitkålen tunt.
3. Lägg allt i en bunke
4. Rör ned cream fraiche och smaka av.

Dela det här receptet med dina vänner!