Strömmingsmacka med picklad lök och rökt majonnäs

Tid:

Strömmingsmacka med picklad, rökt majonnäs och några skivor ägg.

Tid:

Vi äter endast 3 % av den strömming som fiskas i Finland. Det är på tok för lite. Strömmingen är nämligen både klimatsmart och god men behöver kanske tillredas på nya sätt. Här kommer en benfri fräsch och syrlig variant. Det går bra att ersätta strömmingen med sill.

Ingredienser

4 portioner

  • 300 g
    dragen strömming, ca 500 gram strömming
  • 1 dl
    citronjuice
  • ½ dl
    vatten
  • 1 msk
    salt
  • 1 st
    schalottenlök, finhackad
  • ½ tsk
    grön chili, finhackad
  • 1 st
    citron, skalet

Picklad lök

  • 2 st
    små lökar, röda
  • ½ dl
    ättika
  • 1 dl
    socker
  • dl
    vatten

Rökt majonnäs

  • 1 st
    ägg, helt
  • 2 dl
    matolja
  • citronsaft
  • salt och peppar
  • 1 knippa(or)
    enris

Strömmingsmacka upplägg

  • 1 st
    rågbröd, skivat
  • 4 st
    ägg
  • 6 st
    kokta potatisar av fast sort
  • 1 dl
    olivolja
  • 3 msk
    dill, grovt skuren
  • 1 msk
    senap, grovkornig
  • salt och peppar
  • 1 skvätt
    citron
  • sikrom

Så lagar du