Strömsö - Simon Selins kålknyten

Kålknyten

Publicerat:

Simon Selin bjuder på en nerskalad version av sin finalrätt som han tävlade med i Årets kock 2020.

Ingredienser

4portioner

  • 1st
    stor savojkål eller vårkål (tidig vitkål)
  • 500g
    champinjoner
  • 2st
    gula lökar
  • 20g
    färsk timjan
  • smör
  • 2dl
    jasminris
  • 4dl
    kokvatten från kålen
  • 1msk
    olja
  • salt

Så lagar du

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull. Ta loss 8 blad från kålhuvudet. Blanchera kålbladen ca 1 minut i kokande vatten. Låt svalna. Spara kokvattnet till riskokningen.

Svampfyllning

  1. Hacka champinjonerna i mindre bitar, skala och finhacka löken, finhacka timjan.

  2. Stek champinjonerna och den finhackade löken i smör. Fräs tills svampen och löken fått en fin gyllenbrun färg.

  3. Tillsätt finhackad timjan. Rör om, salta och ta till sidan.

Riset

  1.  Tvätta riset noga under rinnande vatten.

  2. Koka riset med 1 delar ris och 2 delar vatten, använd kokvattnet från kålbladen.

  3. Tillsätt salt och olja.

  4. Koka upp riset på full effekt och sänk sedan till lägsta effekt och koka under lock tills vätskan har försvunnit. Låt stå en stund.

Kålknyten

  1. Blanda ihop det kokta riset med den stekta svampfyllningen.

  2. Forma till små ovala bullar och linda in i dem i de kokta kålbladena.

  3. Gratinera kålknytena i ugnen på 175 grader ca 10 minuter.

Dela det här receptet med dina vänner!