Strömsös höstgryta med kantareller

Strömsös höstgryta med kantareller.

Publicerat:

Tillagningstid:

Närodlade rotfrukter och lyxiga linser blir en härligt mustig gryta. Linser drar i sig smak och just Le Puy linser behåller sin textur väl. De kokar inte sönder så lätt och tål att tillagas lite längre än andra linser.

Ingredienser

4portioner

  • 20
    gula lökar, små
  • olivolja
  • 25g
    smör
  • 1kvist(ar)
    rosmarin
  • 1kvist(ar)
    timjan
  • 2
    morötter, stora
  • 1
    gulbeta, stor
  • 1
    polkabeta, stor
  • 1klyfta(or)
    vitlök
  • 2dl
    le puy linser
  • 6dl
    grönsaksbuljong
  • 1kvist(ar)
    libbsticka
  • 200g
    kantareller
  • salt och svartpeppar
  • dl
    crème fraiche
  • 1dl
    persilja och basillika, färsk

Så lagar du

1. Bryn smålöken i olja och smör med rosmarin och timjan under lock.

2. Tillsätt rotfrukter och svetta ytterligare under lock tills mjuka i ytan.

3. Tillsätt krossad vitlöksklyfta, linser och buljong. Slå på buljong så det nätt och jämnt täcker.

4. Sjud i ugn ca 15-20 min tills linserna är mjuka .

5. Salta. Tillsätt nystekt svamp, svartpeppar och lite hackade örter.

6. Servera gärna vispad creme fraiche med finhackade örter till.

Tips

Salt i kokvattnet gör att linserna kokar sönder. Salta dem alltså strax innan servering.

Dela det här receptet med dina vänner!