Strömsös krukost

Strömsös krukost

Publicerat:

Kärt barn har många namn - det gäller också i köksvokabulären. Krukost, Potkes, eller Potkäse är ursprungligen en nordtysk eller syddansk specialitet som är precis så enkel som den låter. Ta valfria gamla ostar, riv eller smula dem och blanda i en kruka.

Ingredienser

Krukost

  • 400g
    riven ost
  • 200g
    färskost, smör eller kvarg (behövs för att göra osten bredbar)
  • 100g
    ädelost (om man vill ha mustigare smak)
  • 1tsk
    torkade örter och kummin
  • 2msk
    hackade färska örter (kan användas istället, eller tillsammans med de torkade)
  • 1msk
    konjak, calvados, akvavit eller liknande (förlänger hålbarheten)
  • salt
  • peppar

Så lagar du

  1. Blanda alla ingredienser och sätt i en kruka/bytta.
  2. Krukosten smakar som bäst efter några dagar i kylen då smakerna har integrerats.

Förvara alltid krukosten i en kruka/burk med slutbart lock. Den kommer nämligen att börja dofta - mycket. Låt inte den aromrika doften lura dig allt är antagligen precis som det skall vara . Ju längre krukosten mognar desto bättre blir den nämligen. Och precis som med surdegar kan du mata krukosten med mera ost och alkohol när den håller på att ta slut.

Dela det här receptet med dina vänner!